NÁVRAT NA VSTUP DO NOVOMĚSTSKÉHO KURÝRA. |
NOVÁ POVOLEBNÍ VLÁDA V NOVÉM MĚSTĚ NAD METUJÍ Vloženo 14.01.2019 |
Podívejme se, jak vypadá současná "vláda" našeho města: Zdroj: Český statistický úřad, upraveno. A nabízím také "tablo" našich Zastupitelů: (Zdroj oficiálních fotografií: www stránky města) |
Čopík Jan Ing. Ph.D. |
Kulhavá Zdeňka PhDr. |
Hable Petr |
Maur Vilém Ing. MBA |
Hladík Jiří |
Prouza Radek |
Petruželková Marie |
Němeček Jan Ing. |
Sláma Jiří Bc. |
Žahourková Markéta |
Paarová Soňa Mgr. |
Hylský Josef Mgr. |
Neumann Petr Ing. |
Dostál Pavel Ing. et Ing. |
Hovorka Libor Ing. |
Kupková Irena Mgr. |
Slavík Milan Ing. |
Jarolímek Miroslav |
Tymel Jiří Ing. |
Prouza Martin Ing. |
Balcarová Jana Mgr. |
Ano, toto je ta sestava, kterou jsme si zvolili. Zastupitelstvo je nejvyšší rozhodovací orgán ve městě. O čem rozhodne, to platí. Věřme, že bude moudré a aktivní. A že bude rozhodovat ve prospěch všech občanů našeho města. A že maximální transparentnost svých jednání považuje za důležitou. Ovšem po zveřejnění zápisu z prosincového Zastupitelstva nás čekalo nemilé překvapení - nenašli jsme obvykle již několik let zveřejňovaný zvukový záznam z průběhu Zastupitelstva. A po delším zkoumání jsem zjistil, že prosincové Zastupitelstvo jednohlasně odsouhlasilo nový Jednací řád Zastupitelstva, ve kterém byla povinnost zveřejnit zvukový záznam na stránkách města vypuštěna. V rubrice "dotazy a odpovědi" odpovídal pan tajemník tazatelce, že záznam musel být vypuštěn z důvodu GDPR (přitom se zrušením nebylo třeba nijak spěchat, když se to několik let bez problému zveřejňovalo a předpisově se v poslední době nic nezměnilo ("Zákon o ochraně osobních údajů" platí od dubna 2000 a "Obecné nařízení o ochraně osobních údajů" - GDPR - bylo v EU vydáno v dubnu 2016). Mohlo to být projednáno nejdříve v Zastupitelstvu s cílem najít způsob jak dál pokračovat ve zveřejnění zvukových záznamů. Například přímý přenos alespoň zvuku ze Zastupitelstva není v rozporu se žádnými platnými zásadami (stačí se podívat na internet). Řada měst a obcí své záznamy zveřejňuje a nenašel jsem žádnou informaci o nějakém postihu. Připomínám, že změna jednacího řádu byla schválena jednohlasně. Nevíme jaké před hlasováním zazněly informace, nevíme jaká před hlasováním proběhla diskuse. Nemáme ten zvukový záznam. Ovšem vím minimálně o jednom případu, kdy se jeden ze zastupitelů po vydání zápisu z toho prosincového Zastupitelstva podivoval nad tím, že nenašel ten zvukový záznam, jak tomu bylo dosud. To u mě vzbuzuje otázku, zda o tom vůbec zastupitelé před hlasováním věděli. Ale to nevíme. Nebyl jsem tam a nemám ten zvukový záznam. Ale jedna dobrá zpráva tu je: Ve věci "boje za transparentnost" se snad můžeme spolehnout na "Sdružení nezávislých kandidátů" - viz Facebook - s jejich snahami a názory lze jen s radostí souhlasit. Takže opoziční Zastupitelé z této iniciativy, zkuste vnést trochu nového světla do jednání Zastupitelstva, např to hlasování s uvedením jmen nebo ty přímé zvukové přenosy z jednání. Ale i absence informací o krocích magistrátu v souvislosti s výsledkem místního referenda o obchvatu stojí za pozornost. A řada dalších věcí, moc hezky to do svého předvolebního programu napsalo seskupení "Nové Město". Podívejte se, na mém Kurýru jsem to "zakonzervoval" v kolonce "Volby" Jindřich Buchal. |