NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Vloženo 06.10.2022
    ANDĚLIKA.
Archangelica officinalis (Moench) Hoffm., andělika lékařská.

Popis.
Mohutná bylina s řepovitým odenkem a hnědými kořeny. V prvním roce vytváří bohatou růžici přízemních listů, v druhém, třetím a čtvrtém roce kvete. Plody přináší jen jednou, pak odumírá. Přímá, dutá a rýhovaná lodyha je až 200 cm vysoká. Listy jsou až 90 cm velké, v obrysu trojboké, silně pochvaté, trojené a dvakrát až třikrát zpeřené. Koncové květní okolíky, až 15 cm v průměru, mají 30 - 40 paprsků a jsou zelenobílé. Vejčité až podlouhlé dvojnažky jsou barvy nažloutlé. Kvete v červenci a v srpnu.

Výskyt.
Roste v Evropě a v Severní Asii. V některých zemích, např. v ČSSR, se pěstuje. U nás nalézáme andělíku většinou ve vyšších polohách, u lesních potoků a na pasekách.

Užívaná část.
Kořen (Radix angelicae)a plody (Fructus angelicae).

Sběr a úprava.
Z pěstovaných rostlin se v září a v říjnu druhého roku sbírá kořen. Rychle se omyje, silnější exempláře se půlí; suší se ve stínu. Teplota při event. umělém sušení nemá překročit 35 °C. Droga snadno vlhne, a pak bývá napadena hmyzem. Plody se sbírají v srpnu a v září seřezáváním zralých částí okolíků, které se pak dosuší, vydrolí a vytřídí. Droga má typický kořenitý pach a ostře kořenitou a hořkou chuť.

Účinné látky a působení.
Kořen a plody obsahují hlavně silici a terpeny (kořen 0,3 - 1 % plody 1 - 2 %) s hlavní obsahovou složkou felandrenem, pinenem a cymolem. Dále obsahují hořčinu angelicin, furokumariny a jiné látky.
Andělíka působí povzbudivě na sekreci žaludečních šťáv a uklidňuje zvýšenou střevní peristaltiku. Ve velkých dávkách může zprvu působit povzbudivě, ale později ochromuje ústřední nervovou soustavu. Zevně mírně dráždí kůži. Andělíka patří k rostlinám, které vlivem furokumarinů vyvolávají fotosensibilizaci, tj. přecitlivělost vůči slunečnímu záření. Je-li kůže ozářená, může vytrysklá šťáva vyvolat kožní projevy.

Užití.
Vnitřně v nálevu jako stomachikum a karminativum (půl čajové lžičky na šálek vody jednou denně před hlavním jídlem). Používá se při nemocech trávicí trubice (při nechutenství, při nedostatečné sekreci žaludeční, k zvýšenému vylučování žluči aj.). Zpravidla se užívá v kombinaci s jinými žaludečními prostředky.
Osvědčuje se rovněž jako prostředek podporující odkašlávání a jako kloktadlo při zánětech dutiny ústní (ve formě lihového roztoku Spir. Angelicae comp.). Obklad z odvaru se používá při myalgiích.