NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Vloženo 06.10.2022
  ANÝZ.
Pimpinella anisum, bedrník anýz.

Popis.
Jednoletá bylina s vřetenovitým oddenkem a s jemně rýhovanou, přímou, nahoře větvenou, až 50 cm vysokou lodyhou a listy trojího druhu. Spodní jsou jednoduché, srdčitě okrouhlé a zastřihovaně zubaté, prostřední jsou jednoduše zpeřené a horní trojčetně peřenosečné. Všechny listy mají velké pochvy. Bílé květy jsou uspořádané v okolíky se 7 - 15 paprsky. Plod (dvojnažka) je štětinatě br vitý. Všechny části rostliny aromaticky voní. Kvete od června do srpna.

Výskyt.
Anýz pochází z Přední Asie. Dnes se v mnohých evropských zemích hojně pěstuje. U nás vzácně.

Užívaná část.
Plod (Fructus anisi vulgaris.

Sběr a úprava.
Plod se sbírá v srpnu a v září, když prostřední část okolíků žloutne a dvojnažky se šedozeleně zbarvují. V té době se okolíky seřezávají a plody se nechávají dozrát. Vyčistí se a v tenkých vrstvách se ještě dosuší. Droga má silně kořenitý pach a sladkou chuť. Ve farmacii se užívá k přípravě aromatických vod, lihů, sirupů a léčivých čajů, v domácnosti jako koření. Doporučuje se před použitím semena mírně stlačit, ale ne drtit.

Účinné látky a působení.
Plody obsahují hlavně silici (1,5 - 6 %) s hlavní obsahovou složkou anetholem.
Anýz má silnější protikřečový účinek než fenykl a kmín, silně povzbuzuje sekreci všech žláz, i mléčných. Uplatňuje se jako karminativum a expektorans zejména v dětské praxi. Silice se částečně vylučují plícemi a příznivě ovlivňují sekretolytickou činnost v dýchacích cestách.

Užití.
Vnitřně v nálevu jako karminativum, expektorans, laktagogum a chuťové korigens (obden 4 čajové lžičky pomačkaných plodů na šálek vody), v prášku třikrát denně 1 g při poruchách žaludečních a střevních, při křečích trávicího traktu, k odstranění plynatosti a jako prostředek proti kašli při zánětech horních cest dýchacích, zejména u dětí.

Poznámka.
Anýzová silice se užívá k úpravě chuti léčiv, v průmyslu likérnickém a také při výrobě cukrovinek. Anýzová silice působí bakteriostaticky. Větší dávky par anetholu způsobují i u člověka omámení a jsou toxické.
Při sběru v terénu je třeba opatrnosti pro možnost záměny s velmi jedovatými plody bolehlavu.
Silice anýzová je předmětem moderního výzkumu léčiv při hledání synteticky přístupných látek s estrogenní účinností.