NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  ARNIKA.
Arnica montana, prha arnika

Popis.
Vytrvalá bylina s válcovitým oddenkem a s růžici přízemních, vejčitých, celokrajných listů. Lodyhy mají listy vstřícné a kopinaté. Květní úbory jsou velké, oranžově žluté. Mají zákrov dvouřady a 14 - 20 jazykovitých obvodových květů a v terčích četné květy trubkovité. Plody (nažky) až 5 mm dlouhé jsou opatřeny bledě žlutým chmýrem. Kvete od června do srpna.

Výskyt.
Druh rozšířený v Evropě a v Severní Americe, u nás hojný zejména v hornatějších polohách na pastvinách, loukách, travnatých stráních, v rašelinných lesích apod.

Užívaná část.
Květ (Plosarnicaesine calyce, Flosarnicae cum calyce) a oddenek (Rhizoma arnicae).

Sběr a úprava.
Jednotlivé květy bez květního lůžka a zákrovu se sbírají před rozkvětem rostliny od června do srpna. Suší se zpravidla rychle umělým teplem při 40°, aby si květ zachoval barvu. Sbírají se také květy se zákrovem. Oddenek se sbírá na podzim (září, říjen). Droga má charakteristický, slabě aromatický pach a ostře kořenitou a nahořklou chuť. Rostlina je u nás chráněná! Dováží se.

Účinné látky a působení.
Obě drogy obsahují silici (květ až 0,14 %, oddenek až 1,5 %), hořčinu arnicin, karotenoidy, arnisterol, arnidiol, třísloviny a minerální látky (až 10 %). Vnitřně působí povzbudivě na sliznici žaludeční a střevní a dráždí ledviny ke zvýšené činnosti. Zevně aplikována na kůži vyvolává místní překrvení až zánět, při předávkování puchýře. Květ obsahuje arnikaflavon, cholin a xantofyl. Arnikaflavon má vliv na nervové zakončení obvodové. Xantofyl a arnisterol přispívají k hojení ran a podporují granulaci. Je to lék protizánětlivý (působením polyacetylénových sloučenin) a antiseptický (vlivem silic a tříslovin). Snižuje srážlivost krve a působí vazodilatačně na koronární tepny i na periferní oběh.

Užití.
Vnitřně se užívá při asthma bronchiale, arterioskleróze, koronární insuficienci a anginozních bolestech. Lze ji použít při algických záchvatech angíny pectoris, poškození myokardu apod., ovšem na radu lékaře.
V rukou neodborníka může být arnika prostředkem nebezpečným; je nutno dbát velké opatrnosti.
Zevně nálev z arniky slouží jako antiflogistikum a kožní dezinficiens (l polévková lžíce řezané drogy na 1 l vody), v obkladech při zánětech, otocích a při svalovém revmatismu nebo kloubních potížích.