NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  BAZALKA.
Ocimum basilicum, bazalka pravá

Popis.
Bylina až 40 cm vysoká s přímou, jednoduchou nebo větvenou, čtyřhrannou, červeně naběhlou lodyhou. Listy má řapíkaté, vejčité až kosníkovitě podlouhlé. Spodní jsou klínovité, celokrajné, vroubkované nebo oddálené pilovité. V hořejší části jsou menší a přecházejí v listeny. Z paždí listenů vyrůstají lichopřesleny bílých, žlutobílých, někdy na-růžovělých kvítků. Plody (tvrdky) jsou černohnědé. Celá rostlina bývá chlupatá a má osobitý pach. Kvete od června do září.

Výskyt.
Druh původem z jižní Asie, u nás zřídka pěstovaný a ojediněle zplaňující.

Užívaná část.
Nať (Herba basilici).

Sběr a úprava.
Většinou se užívá nať z pěstovaných druhů. Sbírá se v době květu (červen až září) seřezáváním asi 30 cm od vrcholu. Suší se v tenkých vrstvách pokud možno rychle ve stínu. Umělá teplota nesmí překročit 35°. Droga má kořenitý pach a kořenitou chuť. Dnes se málo používá.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně silici (až 1,5 %) s hlavní složkou metylchavikolem (estragolem) a linalolem a dále průměrně 5 % tříslovin.
Uvedené látky zvyšují žaludeční činnost, snižují nadýmání, podporují chuť k jídlu; mají též spazmolytický účinek.

Užití.
Vnitřně v nálevu jako karminativum, spazmolytikum a aromatikum (2 čajové lžičky na 2 šálky vody jednou denně) při nadýmání, při chronickém žaludečním kataru, při poruchách trávicího traktu, při spastické zácpě apod. Zevně k obkladům na opruzená místa kůže (inter-trigo); při kašli též jako kloktadlo.

Poznámka.
V Německu a ve Francii se z bazalky získává silice, která se užívá ve voňavkářství. Svou vůní připomíná směs růží a karafiátů.
Stejně jako saturejka používá se bazalka jako koření do omáček. Za války byl tzv. "německý pepř" náhradou pravého koření. Byly to mleté listy bazalky.
Může částečně nahradit také cizozemské Fructus cardamomi