NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  BEDRNÍK.
Pímpinella major, bedrník větší
Pimpinella saxifraga, bedrník obecný


Popis.
Bedrník větší a obecný jsou vytrvalé byliny, navzájem si podobné, s odden-kem hranatým, namnoze lysým, málo větveným, vyznačujícím se nepříjemným pachem. Lodyha dosahuje u bedrníku většího až 100 cm, u bedrníku obecného asi 60 cm, a je zakončena malým okolíkem bílých nebo narůžovělých květů. Dolní listy jsou lichozpeřené, lístky mají hrubě laločnaté, špičaté, někdy až peřenoklané. Plody jsou vejčité, lysé, žebernaté nažky. Kvete od června do září.

Výskyt.
Oba druhy jsou rozšířeny po celé Evropě a Přední Asii. U nás jsou časté na pastvinách a lukách, ve světlých lesích a křovinách, na mezích a náspech od nížiny až do horského pásma.

Užívaná část.
Kořen (Radixpimpinellae).

Sběr a úprava.
Kořen se sbírá na jaře (březen, duben) nebo ze starších jedinců na podzim (září, říjen). Po očištění se obyčejně podélně dělí a suší v tenkých vrstvách ve stínu. Umělá teplota nemá překročit 35°. Droga má kořenitý pach a zprvu nasládle kořenitou, později ostře peprnou chuť. Kořen snadno vlhne, a pak bývá obvykle napaden hmyzem.

Účinné látky a působení.
Obsahuje až 0,4 % silice,kumari-nový derivát pimpinellin a tříslovinu. Má sekretprický účinek; zvyšuje sekreci sliznic, především dýchacích cest. Fotosensibilní účinek podmiňují furokumariny. Působení diuretické je nejisté.

Užití.
Jako expektorans, sekretolytikum a stomachikum vnitřně v nálevu (2krát denně l čajová lžička řezané drogy na šálek vody). Silice a saponiny účinkují sekretolyticky, proto se užívá při katarálním onemocnění horních cest dýchacích. Výtažky vodné i lihové jsou vhodné jako kloktadlo při onemocnění dutiny ústní a hrtanu.

Poznámka.
Z minulosti je známo, že bedrník se považoval za ochranný a účinný prostředek proti moru. Při sběru kořene je nutná opatrnost, aby nedošlo k záměně s jinými velmi podobnými, škodlivými rostlinami.