NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  BOROVICE.
Pínussilvestris, borovice lesní

Popis.
Až 40 m vysoký strom, jehož kůra je v mládí pískové červená a později je pokryta šedohnědou, rozpraskanou horkou. Jehlice 5 - 7 cm dlouhé vyrůstající na pavětyičkách, jsou na vnější straně vypouklé, temně zelené a lesklé, kdežto na vnitřní straně mají zbarveni světle sivozelené. Jsou seskupeny po dvou do svazečků. Květy prašníkové tvoří jehnědovité šištice. Pestíkové šištice mají barvu purpurově červenou Šišky má borovice kuželovitě vejčité, s dřevnatými šupinami. Kvete v květnu.

Výskyt.
Borové lesy jsou u nás rozšířeny v nížinách i v nižších horských pásmech, zejména na písečných a vřesovitých půdách.

Užívaná část.
Pupen (Tunopini).

Sběr a úprava.
Pupeny se sbírají asi v dubnu, ještě před rozvitím. Suší se v tenkých vrstvách ve stínu přirozenou teplotou. Mají aromatický, silně pryskyřičnatý pach.

Drogu je nutno skladovat v dobře uzavřených nádobách.

Účinné látky a působení.
Borovicové pupeny obsahují hlavně silici s alfa-pinenem aj. Terpentýnový olej, obsažený ve dřevě, vyvolává zčervenání neporušené kůže a hyperémii doprovázenou pálením. Stejně tak dráždí sliznice. Vnitřně v malých dávkách má účinek expektorační.

Užití.
Jako expektorans a sedativum. Dříve se užívaly borovicové pupeny do koupelí, protože mají sedativní účinek. Dnes je tento způsob již zastaralý. Nyní se pupeny nahrazují silicí (2 čajové lžičky asi na 2001 vody), kterou pohodlně dosáhneme stejného hyperemizujícího účinku. Koupele doporučujeme při neurovegetativní dystonii, nespavosti, při neurotických potížích apod Oleum Terebithinae se rovněž přidává do antirevmatických mastí.
Vzhledem k tomu, že má též fytoncidní účinek, podává se vnitřně při chronických bronchitidách. Účinek záleží v tlumení sekrece a ve zmírnění lokálního zánětu. Nejčastěji se užívá terpentýnový olej ve formě inhalací nebo aerosolových směsí při akutních zánětech horních cest dýchacích nebo jako podpůrná terapie při zánětech plic a bronchiektaziích. Nemá se užívat při zánětech ledvin.