NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  BORŮVKA.
Vaccinium myrtillus, brusnice borůvka

Popis.
Keřík až 50 cm vysoký s položeným kořenem, s kmínky plazivými a se zelenými ostrohrannými větvemi. Listy jsou opadavé, tenké, asi l cm dlouhé, podlouhle eliptické až podlouhle vejčité a jemně pilovité. Jednotlivé květy, až 5 mm veliké, vyrůstají z úžlabí listů, jsou obojaké a převislé. Mají bankovkou, zelenavě červenou korunu se 4 - 5 ušty. Plodem jsou černé, modře ojíněné a mnohosemenné bobule. Zrají od července do srpna. - Kvete v květnu a v červnu.

Výskyt.
Borůvka je rozšířená v Evropě, v severní Asii a v Severní Americe. U nás je hojná ve světlých, obzvláště jehličnatých lesích, na humózní, nepříliš suché půdě od nížin do alpinského pásma.

Užívaná část.
Plod (Fructus myrtilli)a list (Foliům myrtilli).

Sběr a úprava.
Plod se sbírá v době úplné zralosti (červenec a srpen) ručně nebo hřebeny a suší se na slunci nebo ve stínu. Droga se musí dobře prosušit, aby nezplesnivěla, a musí se i dokonale ukládat a chránit před hmyzem, který ji s oblibou napadá. Je bez pachu a má slabě svíravou a nakysle sladkou chuť.
List se sbírá od června do konce září sdrhováním. Suší se ve stínu nebo na slunci. Umělá teplota nesmí být vyšší než 40°. Sušené listy si musí zachovat původní barvu.

Účinné látky a působení.
Hlavní obsahovou látkou plodu je tříslovina (až 7 %), různé organické kyseliny, cukry a barviva. Tříslo-vinné složky působí svíravě a staví. Mají také vliv mírně dezinfekční. List obsahuje až 11 % tříslovin a látky snižující hladinu cukru v krvi - glukokininy. Dříve uváděný arbutin se nepodařilo prokázat.

Užití.
Jako adstringens, obstipans a podpůrné antidiabetikum. Plody (50—100 g, buď suché žvýkat a pak polknout, nebo nechat nabobtnat vodou a mírně povařit) při průjmů a při zánětu dutiny ústní a hr-tanu. Listy vnitřně v nálevu (2 čajové lžičky řezaných listů na dva šálky vody na den a pít obden slouží v lidovém léčitelství jako podpůrný prostředek ke snižování hladiny cukru v krvi stejně jako lusky fazolu. Borůvka může dobře působit také při chronickém střevním kataru a nespecifických enteritidách.