NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 03.08.2017
  BRUSINKA.
Vaccinium vitis-idaea L, brusnice brusinka

Popis.
Velmi nízký polokeřík, značně větvitý a vždy zelený. Listy má střídavé, vejčité, vytrvalé, kožovité, s okrajem slabě podvinutým. Na rubu jsou světlejší a hnědě tečkované (rozlišovací znak od medvědice). Bílé nebo bledě růžové květy, až 5 mm velké, mají zvonkovité koruny, hustě směstnané do ohnutých hroznů.
Plod (bobule) je lesklý, kulatý, v době zralosti červený. Kvete v červnu a červenci.

Výskyt.
Je rozšířená v Evropě, Asii a Americe. U nás se vyskytuje hojně v suchých lesích, zejména borových a na rašelinách, vřesovištích, na chudé písčité půdě od nížiny až do alpinského pásma

Užívaná část.
List (Foliům vitis idaeae).

Sběr a úprava.
List se sbírá v pozdním létě až do podzimu. Suší se na slunci nebo ve stínu. Droga je bez pachu a má hořce svíravou chuť. Při nesprávném sušení listy hnědnou a musí se z drogy odstranit

Účinné látky a působení.
Má téměř stejně účinné látky jako listy medvědice, také jejich působení je stejné (dezinfekční). Vzhledem k menšímu obsahu tříslovin nemívají nepříjemný stavicí účinek.
Obsahuje 5- 7% arbutinu, tedy asi polovinu účinných látek medvědice. Dávky nutno zdvojnásobit, abychom dosáhli stejného dezinfekčního účinku.

Užití.
Jako adstringens, obstipans a pomocně jako antidiabetikum. Vnitřně v nálevu (1 - 3 polévkové lžíce řezané drogy na 1 litru vody denně) jako listy medvědicové. Slouží hlavně při zánětech horních a dolních močových cest a při zánětech žlučových cest Pomocně se užívá při diabetů.

Poznámka.
Listy brusinky tedy nejsou plnohodnotnou paralelní drogou s listem medvědice (Arctostaphylos uwa-ursi), u nás velmi vzácné. Ojediněle se sbírá brusinkový květ, který se při normální teplotě opatrně suší. Obsahuje malé množství volného hydrochinonu. Lidově se používá při revmatických onemocněních. Připravuje se z něho rovněž nálev.
Listy brusinkové nesbíráme sdrhováním, poněvadž se přitom celá rostlina snadno vytrhává ze země, ale otrháváním, abychom trsy neporušili.
Ke stejným účelům se lidově užívá také listů a plodů klikvy žoraviny (Vaccinium oxy-coccos), keříku rostoucího na rašelinách a vrchovištích. Klikva má plod o něco větší, listy špičatě vejčité. V mnohých krajích se používají plody tehdy, jsou-li zmrzlé, a to sušené nebo zavařené s cukrem jako brusinky. Uštů se užívá jako náhražky čaje.
Plod obsahuje arbutm, kyselinu benzoovou, citrónovou, cukry, eríkolin, glykosid vakciniin, pektin aj. Nálev z listů slouží jako adstringens.