NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 03.08.2017
  BRUTNÁK.
Borago officinalis, brutnák lékařský

Popis.
Asi 70 cm vysoká, statná jednoletá rostlina, často nahoře červeně naběhlá, s jednoduchou nebo větvenou a štětinatě srstnatou lodyhou Listy jsou střídavé, eliptické, 3 - 11 cm dlouhé, vrásčité a oboustranně drsně oděné, zpravidla krátce řapíkaté, celokrajné. Horní listy jsou podlouhlé a přisedlé. Dlouze stopkaté květy tvoří řídké vijany. Mají pětidílný kalich a pěticípou, kolovitou, modrou, jen zřídka bílou korunu. Květy jsou asi 2 cm velké. Plod (tvrdka) je podlouhle vejčitý, drsný a světle hnědý. Kvete od června do září.

Výskyt.
Původem je z jižní Evropy. U nás se pěstuje v zelinářských zahradách. Někdy v teplejších oblastech i zplaňuje.

Užívaná část.
Nať (Herba boraginis).

Sběr a úprava.
Nať se sbírá na počátku květu rostliny (červen až září) seřezáváním a zbavuje se spodních starých listů. Suší se ve stínu. Krátkodobé sušení na slunci je přípustné. Teplota při umělém sušení nesmí překročit 60°. Droga má pach i chuť po okurkách.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně slizové látky (až 30 %), saponin, stopy silice, asparagin, asi 3 % tříslovin, až 2,2 % rozpustné kyseliny křemičité a jiné minerální látky. Chemicky a farmakolo-gicky není dosud brutnák blíže prozkoumán.
Působí mírně projímavě a protizánětlivě (při chorobách močových cest). Je také uklidňujícím a posilujícím prostředkem. Droga je zastaralá.

Užití.
Vnitřně jako diuretikum a diaforetikum, zevně jako emo-liens a antiflogistikum. Vnitřně v nálevu (2 čajové lžičky řezané drogy na l litr vody, kúra 3 - 4 týdny) při zánětech močových cest, kdy zvýšený proud moči močovody, močovým měchýřem a močovou rourou mechanicky brání vzestupu infekce. Jindy slouží k odplavení škodlivých látek při revmatismu a při chorobách srdečních, provázených zadržováním vody. Dnes už se užívá zřídka.

Poznámka.
Brutnák - především pro okurkovou chuť - se používá s koprem jako salátové koření. Jemně rozsekaný s cibulí a jinými kořenitými bylinami slouží k přípravě bylinného másla a sýrů.
Šťávy se kdysi užívalo při neurastenii.