NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  BŘÍZA.
Betula verrucosa Ehr., B., bříza bradavičnatá

Popis.
Vysoký, ozdobný jednodomý strom s větvemi přímými, později převislými, červenohnědými, posázený bradavičnatými pryskyřičnými žlázkami. Kmen má bílou kůru, která se místy mění v černou borku. Listy jsou lysé kosočtverečné nebo trojhranně vejčité, dlouze řapíkaté, dvakrát pilovité a lysé. Mladé čepele vylučují z malých žlázek lepkavý sekret. Listy má siťovitě žilkované. Oboje květy, samčí i samicí, jsou směstnány do válcovitých jehněd. Jako plody vytváří nažky s křídlatými obrubami. Křidélka jsou tak široká jako nažky. Kvete v dubnu a v květnu.

Výskyt.
Bříza je rozšířena po celé Evropě a Asii. U nás roste zejména na sušších půdách. Je obecná v nížinách i ve vyšších polohách.

Užívaná část.
List (Foliům betulae), někdy pupeny (Gemmae betulae).

Sběr a úprava.
Listy se sbírají časně zjara, nejlépe dva měsíce po rozvití. Mladé lepkavé listy jsou nejúčinnější. Suší se rozprostřené v tenké vrstvě na vzdušném místě. Mají voskovou vrstvičku, která zpomaluje vypařování, a proto prosýchají zvolna. Teplota při sušení nesmí překročit 40°. Droga má slabě aromatický pach a chuť slabě hořkou.

Účinné látky a působení.
Účinnými látkami jsou hlavně saponiny a silice, jejichž množství kolísá podle stáří listů od 0,05 - 0,5 % (pupeny mají 4 - 5 % silice), flavonové glykosidy (asi 2 %), pryskyřice a třísloviny (5 - 9 %), vitamín C, karoteny, minerální látky a antibioticky účinné fytoncidy.
Působí zvýšené vylučování moči, aniž dráždí ledviny. Mají též slabě dezinfekční účinek. Diuretický efekt je hlavně vyvolán přítomností saponinů, ale také se na něm značnou měrou podílejí silice. Starší listy mají účinek mnohem slabší, poněvadž obsahových látek je v nich méně.

Užití.
Jako diuretikum, diaforetikum, antirevmatikum vnitřně ve formě nálevu (2 - 3 čajové lžičky řezaných listů na šálek vody dvakrát denně). Ke zvýšení účinku se do nálevu přidává na špičku nože jedlé sody (natrium hydrocarbonicum). Čajový nálev se užívá jako diuretický prostředek při zánětlivých onemocněních močových cest, revmatismu, dně apod. Droga bývá součástí čajových směsí, tzv. urologických čajů. Zevně se březové listy používají k přípravě koupelí a k omývání.

Poznámka.
Z březové kůry a dřeva se destilací připravuje dehet užívaný při kožních chorobách. "Březová šťáva", lidový prostředek k ošetřování vlasů, se u nás nesmí obecně získávat navrtáváním kmenů. Do březových vod na vlasy se používá též siličný výtažek z pupenů břízy.