NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  ČEKANKA.
Cichorium intybus, čekanka obecná

Popis.
Vytrvalá bylina, částečně srstnatá, s vřetenovitým mléčným kořenem a tuhými tenkými lodyhami. V prvním roce vyhání růžici listů. Přímá, větvená lodyha vyrůstá až y druhém roce. První přízemní listy jsou křídlatě řapíkaté a peřenoklané, lodyžní listy mají tvar kopinatý a jsou chobotnatě zubaté. Květy - úbory, v průměru 4 cm, jsou podepřeny dvouřadým zákrovem. Květy v úboru jsou jen jazykovité. Barva květů je jasně modrá, jen zřídka růžová nebo bílá. Plodem jsou štětinkami lemované nažky tvaru vejčitého. Pro potravinářský průmysl se pěstuje v různých kulturních odrůdách. Kvete od července do září.

Výskyt.
Čekanka je rozšířená v Evropě, v severní Africe a v Asii. U nás je hojná na lukách, u cest, na mezích od nížiny do podhůří.

Užívaná část.
Kořen (Radixcichorii,Radixintybi - výhradně z rostlin planě rostoucích, var. silvestris Bisch), nať (Herba cichorii) a květ (Plos cichorii).

Sběr a úprava.
Kořen se sbírá na podzim (září a říjen), rychle se omyje, rozřeže a ve stínu suší. Vhodnější je sušení při umělé teplotě, která nesmí překročit 50°. Droga má charakteristický pach a hořkou chuť. Při skladování bývá napadána hmyzem.
Čekankový květ se sbírá za slunečného počasí v odpoledních hodinách. Sušením ztrácí světle modrou barvu.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hořčinu intybin, inulin (až 20 %) a cholin.
Povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Má vliv na výměnu látkovou a činnost žlučníku.

Užití.
Vnitřně (především kořen) jako amarum, jako mírné laxativum, cholagogum a stomachikum v nálevu (čajová lžička na 2 šálky denně) při onemocnění jaterním (žloutence, při žlučových kaméncích), při nechutenství, žaludečních obtížích a zácpě. Osvědčuje se zevně při kožních vyrážkách, vředech a nežitech.

Poznámka.
Z kořenů pěstované čekanky se vyrábí náhražka kávy. Při pražení přechází inulin s jinými cukry z části v karamel, který dává produktu sytě hnědou barvu. Kromě karamelu se tvoří oxymethylfurfurol, typická aromatická látka čekankové kávy. Kořenová hořčina se při pražení částečně rozruší.
Nápoje z čekanky jsou povzbudivým prostředkem k trávení většího množství jednotvárné potravy, např. brambor, chleba apod.
Z mladých listů čekanky je možno připravit výtečný salát; už ve starověku byl velmi oblíbený např. u Římanů. Mladé listové výhonky (čekankové puky) uvařené ve slané vodě a potřené máslem jsou velmi chutnou zeleninou.