NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  ČERNOBÝL.
Artemisia vulgaris, pelyněk černobýl

Popis.
Statná vytrvalá bylina s větvovitými kořeny a červenofialovymi, nedřevna-tějícfmi lodyhami, až 150 cm vysokými, vyrůstajícími v trsech. Lyrovitě peřenodílné listy na rubu běloplstnaté mají kopinaté a pilovité úkrojky. Žluté nebo načervenalé květní úbory jsou sestaveny v konečné laty. Mají téměř válcovité květy okrajové a trubkovité květy terčové. Plodem jsou nažky. Kvete v srpnu a v září. Celá rostlina nepříjemně páchne.

Výskyt.
Druh v Evropě rozšířený. U nás se hojně vyskytuje u cest a plotů, na rumištích apod., od nížiny až do horského pásma.

Užívaná část.
Nať (Herba artemisiae).

Sběr a úprava.
Sbírá se kvetoucí nať (srpen až září) uřezáváním vrchních Částí rostlinných asi 20 cm dlouhých. Silnějších bezlistých částí se zbaví. Někdy se sbírají jen listy. Rychle se suší ve stínu. Nať je možno sušit v zavěšených svazcích. Teplota při umělém sušení nesmí být vyšší než 40°. Droga má příjemně aromatický pach a kořenitou, slabě hořkou chuť.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně silici (až 0,2 %) s hlavní složkou cineolem a thujonem, hořčinu, inulin a cholin. Od pelyňku se liší menším obsahem hořčin a hlavně tím, že silice Černobýlu je méně škodlivá. Kvetoucí nať je na účinné látky bohatší než nekvetoucí. Obě složky podporují trávicí činnost tím, že provokují sekreci žaludečních šťáv. Při delším užívání jsou nebezpečné a škodí nervové soustavě. Otrava se projevuje poklesem krevního tlaku, zpomalením a poruchou srdečního rytmu.

Užití.
Jako digestivum vnitřně v nálevu (1 - 2 čajové lžičky, tj. 4,5 g řezané drogy na půllitr vody a osladit medem) při nechutenství, hypoacidní gastritidě, dyspepsiích, žaludečních křečích apod. Také proti střevním parazitům.

Poznámka.
Ojediněle se dříve také užíval kořen Černobýlu, který se sbíral na jaře nebo na podzim. Obsahuje silici a tříslpviny. Droga se užívala rovněž k tišení bolesti
Natě se často používá v domácnostech jako masového kořeni Jen ojediněle se dává do polévek. Pelyněk Černobýl patří svou chutí a hořkostí k našim nejsilnějším aromatickým kořením.
Příbuzným druhem je pelyněk ladní (Artemisia campestris L), jehož listy jsou peřeno-sečné, zpočátku chloupkaté, a teprve později lysé. Květní úbory jsou velmi malé, žluté nebo červenavé. Je bez pachu, bez chuti a je neúčinný.