NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  ČESNEK.
Altium sativum, česnek setý

Popis.
Pěstovaná, vytrvalá rostlina s lodyhou asi 40 cm vysokou, asi do poloviny listnatou. Její cibule se skládá z podlouhlých pacibulek ("stroužků"), krytých obalem z bílých šupin. Jednoduchá lodyha je zakončena květenstvím ze špinavě bílých květů, před rozvitím uzavřených v blamtém toulci. Mezi kvítky jsou rozmnožovací cibulky.

Výskyt.
Česnek je domovem v Orientu. U nás se pěstuje jako zelenina (Morava, Slovensko) na těžších půdách ve stinných polohách vysazováním pacibulek.

Užívaná část.
Cibule (Bulbus allii).

Sběr a úprava.
Cibule se sbírá v době vadnutí a bělení natě v červenci a srpnu. Nesuší se, na poli se nechá oschnout, zbaví se natě a uskladní na chladném místě v syrovém stavu. Má charakteristický pronikavý pach a typickou ostrou chuť.

Účinné látky a působení.
Obsahuje až 0,3 % glykosidně vázané silice a sirnou sloučeninu aliin, dále hormony, vitamíny, minerální látky, látky insulinových vlastností. Aliin se aliinázou štěpí v antibakte-riálně účinný alicin. Rostlina v sobě hromadí značné množství jódu.
Česnek působí na žaludečně střevní trakt jako karminativum. Ničí škodlivou střevní flóru. Uvolňuje křečovité stahy, zvyšuje vylučování žluče, snižuje krevní tlak a hladinu krevního cukru. Pro obsah jódu se používá k léčení arteriosklerózy a hypertenzní nemoci.

Užití.
Jako střevní desinficiens, karminativum, antisklerotikum a anthelmintikum. Nepříjemné pachové a chuťové vlastnosti česneku vynucují si jeho podávání v příjemnějších formách, např. v mléce, s nímž se rozetřené stroužky smíchají. Užívá se při vysokém krevním tlaku a arterioskleróze, při srdečních obtížích, střevních obtížích (při nadýmání a průjmech také s živočišným uhlím) a jako podpůrný prostředek proti různým infekčním onemocněním. Proti střevním parazitům se užívá vnitřně mléčný česnekový výtažek. Za 8 hodin po požití se zavede i klyzma mléčným výtažkem česneku (1/2 litru). Účinek je nepatrný.