NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  DEVĚTSIL.
PetasiteshybridusL,G. M.et Sch.,devětsil zvrhlý

Popis.
Vytrvalá bylina se silným oddenkem vyhánějícím na jaře jednoduché, Šupinaté stvoly, ukončené bohatým hroznem kvetu nebo latou. Květní úbory jsou pleťově růžové nebo bělavé s bleděrůžovým nádechem. Za květu je devětsil asi 40 cm vysoký, v době vytváření plodu až 1 m. Listy tvoří bohaté přízemni růžice. Jsou okrouhle nebo tříhranně srdčité, mělce chobotnatě zubaté, na rubu nejdřív sedoplstnaté, později olysalé. Plod (nažka) je opatřen špinavě bílým chmýřím. Devětsil nepříjemně páchne. Kvete od března do května.

Výskyt.
Je rozšířen v Evropě, u nás roste hojně na březích řek a potoků, ve vlhkých lesích, většinou pospolitě, od nížiny do horského pásma.

Užívaná část.
Oddenek (Radix petasitidis). Lidově se někdy užívá také list (Folia petasitidis).

Sběr a úprava.
Oddenek se sbírá brzy na jaře, rychle se omyje a ve stínu suší. Umělá teplota 40 °. Droga má nepříjemný pach. Chuť má nahořkle aromatickou. Nevykupuje se.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně 0,1 % silice, hořčinu, slizové látky a tříslovinu, dále asi 1,0 % petasinu, kyselinu angelikovou, isopetasol, inulin a sirné sloučeniny.
Farmakologické působení devětsilu není dosud přesně známo; soudí se, že působí spasmolyticky. Oddenek se vždy považoval za prostředek k utišení kašle.
Pochybný je účinek diuretický a projímavý.

Užití.
Vnitřně jako spazmolytikum v nálevu (třikrát denně čajová lžička řezané kořenové drogy na šálek vody) nebo v prášku, též s vínem, medem, s burisony nebo ovesnými vločkami při dráždivém kašli, křečích hladkého svalstva při dysmenorrhei a dysurických obtížích.
Zevně na křečové žíly, hemoroidy a špatně se hojící rány.
Droga je obsoletní, dnes se už téměř neužívá.

Poznámka.
Rostlina roste většinou na stejných místech jako podběl. Často se s ním zaměňuje, ačkoli devětsilové listy jsou mnohem větši a dužnatějšL