NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  DIVIZNA.
Verbascumphlomoides, divizna sápovitá
Verbascum thapsiforme Schrad., divizna velkokvětá


Popis.
Divizny jsou byliny našich strání a lesních pasek. V prvém roce vytvářejí růžici přízemních, lehce plstnatných listů, které na podzim odumírají. V druhém roce vyhánějí až 2 m vysokou lodyhu s listy střídavými a hroznovitě uspořádanými květy, které mají pětidílný, zvonkovitý, plstnatý kalich a jasně žluté, srostlé, pěticípé, kolovité koruny. Plody jsou tobolky. Po vysemenění rostlina hyne ještě v témže roce. Kvete od května do září.

Výskyt.
Divizna je rozšířená v Evropě, roste na kamenitých svazích, v úvozech a na pasekách.

Užívaná část.
Květ (Flos verbasci), popřípadě list.

Sběr a úprava.
Za suchého počasí se od května do září sbírají jen květní koruny s tyčinkami bez kalichu. Otrháváme je denně postupně podle rozkvětu. Divizna má snad nejcitlivější květy naší domácí flóry. I po lehkých otřesech padají. Květy se suší uměle pokud možno rychle za stálé výměny vzduchu. Umělá teplota při sušení nesmí překročit 50 °. Barva drogy musí být zlatožlutá. Je velmi choulostivá. Sušená za vlhkého počasí někdy zhnědne, a proto je nutno ji po dosušení rychle a velmi dobře balit do igelitových sáčků. Droga má medovou chuť.
Květy rozvíjejí přes noc, za svítání jsou vyvinuté a v poledne opadávají.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně slizovité látky, flavonoidy, malé množství silice, cukry a saponiny. Za květu obsah kolísá. Droga musí obsahovat předepsané množství saponinů. Při špatném uskladnění za vlhka jich v prvých třech měsících znatelně ubývá.
Obsahové látky divizny usnadňují a ulehčují odkašlávání, mírní dráž-divý kašel a působí protizánětlivě při zánětech úst a hrtanu. Také uvolňují křeče.

Užití.
Vnitřně jako mucilaginosum, expektorans (sekretolytikum) v nálevu (3 - 4 čajové lžičky na 4 dc horké vody), při kašli, černém kašli, zánětu přůdušek, chrapotu a při astmatické bronchitidě. V určitých případech slouží jako prostředek diuretický.
Používá se i zevně při bércových vředech, hemeroidech aj. Zpravidla se květ divizny kombinuje s jinými drogami.

Poznámka.
Květy divizny se také užívají k aromatizaci likérů a ke zlepšení vzhledu čajových směsí.
Divizna velkokvětá se často také pěstuje. Semena jsou poněkud jedovatá. Používala se k omamování ryb.