NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  DOBROMYSL.
Origanum vulgare, dobromysl obecná (pamajorán obyčajná)

Popis.
Vytrvalá bylina příbuzná majorána Bývá až 60 cm vysoká, má načervenalou chlupatou lodyhu a dřevnatý výběžkatý oddenek. Ušty jsou vejčité, krátce řapíkaté, vstřícné, celokrajně nebo nezřetelně vroubkované. Spodní jsou největší, k vrcholu se zmenšují. Drobné, světle nachové květy, shluklé v hlávky, zakončují větvičky vidlanovité laty. Kvítky vyrůstají v paždí eliptických nebo oválných, na špičce fialových listenů. Kalich je trubkovitě zvonkovitý, pětizubý, koruna je krátce dvoupyská. Plody jsou tvrdky. Celá rostlina příjemně voní. Kvete v červenci a srpnu.

Výskyt.
Je hodně rozšířená v Evropě a v Asii. U nás se často vyskytuje na slunných stráních, na pasekách, ve světlých lesích a v křovinách.

Užívaná část.
Nať (Herba origani).

Sběr a úprava.
Kvetoucí vrcholky, pokud mají olistěnou lodyhu, se seřezávají. Silnější a větší lodyhy se odstraňují. Největší obsah silic mají před polednem. Suší se ve slabé vrstvě nebo ve svazečcích ve stínu nebo při umělé teplotě do 35 °. Droga je příjemně aromatická a má poněkud nahořklou chuť.

Účinné látky a působení.
Nať obsahuje až 0,4 % silice, jejíž hlavní složkou je thymol (skoro 50 %), dále asi 8 % tříslovin a hořčiň. Silici se připisuje zvlášť silný spasmoíytický účinek. Působí dezinfekčně, usnadňuje odkašlávání; účinkuje protizánětlivě a zvyšuje vyměšování žluči.

Užití.
Vnitřně jako stomachikum, spazmolytikum a choleretikum v nálevu dvakrát denně (čajová lžička řezané drogy na šálek vody) při úporném a černém kašli a při onemocnění dýchacího ústrojí. Používá se také při žaludeční nevůli a nechutenství.
Zevně se upotřebuje k přípravě sílících koupelí (zvláště u slabších dětí), k přípravě kloktadel užívaných při onemocnění dutiny ústní a horních cest dýchacích, při zánětech dásní a k přípravě obkladů při zánětlivém zduření mízních uzlin. Při kašli a rýmě příznivě působí inhalované páry.

Poznámka.
Dobromysl je medonosná rostlina. Pro aromatickou vůni a kořenitou chuť užívá se i jako koření. Z natě se destilací získává silice.