NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  DUB.
Quercus robur, dub letní

Popis.
Statný listnatý strom až 40 m vysoký s nepravidelnou korunou, kůrou zprvu hladkou a později silně rozpraskanou. Listy jsou peřenodílné až peřenolaločné, kratičce řapíkaté, lysé. Samicí květy vyrůstají po dvou až pěti na dlouhých stopkách. Samčí jehnědy jsou žlutavě zelené, 2 - 4 cm dlouhé, převislé a rozvíjejí se současně s listy. Plod je jednose-menná nažka, zvaná žalud, uložená ve zdřevnatělé číšce. Kvete v květnu.

Výskyt.
Je rozšířený v celé Evropě. Roste ojediněle nebo se pěstuje hromadně v tzv. doubravách.

Užívaná část.
Mladá kůra (Cortex quercus)a upravená semena (Semen quercus).

Sběr a úprava.
Sbírá se hladká, lesklá kůra kmenů větví nejvýše 10 cm tlustých nebo nejvýše 20 let starých, nejlépe na jaře. Má být nejvýš 6 mm silná, bez dřevních zbytků. Kůra stará, rozpraskaná je méně účinná. Suší se na slunci a dosušuje umělou teplotou 40 - 50 °. Droga se vyznačuje tříslovinným pachem, chutí slabě hořkou a svíravou. Žaludy se sbírají na podzim, oloupou se a praží v železných bubnech nad ohněm. Po zhnědnutí se práškují.

Účinné látky a působení.
Kůra obsahuje 7 - 20 % tříslovin, kyselinu kvercetinovou a jiné látky typu pyrogalolového a katechi-nového. Obsahuje také fytoncidní sloučeniny. V semenech je obsažen glukokinin.
Působí svíravé a protizánětlivě na zanícenou sliznici a staví při průjmech. Ve velkých dávkách vyvolává zvracení.

Užití.
Jako adstringens a hemostatikum. Vnitřně kůra ve formě odvaru (čajová lžička řezané drogy na šálek vody, 2 - 3 šálky denně) nebo v prášku (až 8krát denně na špičku nože) proti žaludečnímu a střevnímu kataru a průjmů. Dnes se nahrazuje většinou syntetickými látkami. Užívala se také jako protijed při otravách alkaloidy a solemi kovů.
Zevně může sloužit jako kloktadlo při zánětech sliznice ústní a hrtanu a k přípravě koupelí (500 g na 4 litry vody) při omrzlinách, popáleninách, při hemeroidech a při pocení nohou. Svým adstringentním účinkem staví krvácení. Při delším skladování se obsah tříslovin rozpustných ve vodě vlivem tvorby flobafenů zmenšuje.

Poznámka.
Dub zimní se obsahovými látkami podobá dubu letnímu.