NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  DURMAN.
Datum stramonium, durman obecný, †(jedovatý)

Popis.
Jednoletá až l m vysoká bylina s vřetenovitým kořenem a silnou vidlanovitě rozkladitou lodyhou. Listy má řapíkaté, podlouhle vejčité a chobotnatě zubaté. Jsou až přes 20 cm velké a nepříjemně páchnou. Krásné bílé květy vyrůstají jednotlivě v rozsochách nebo na konci větví. Mají trubkovitý pětizubý kalich a nálevkovitou pěticípou korunu až 8 cm dlouhou. Plod je silně ostnitá, asi jako ořech velká, mnohosemenná tobolka. Některé odrůdy mají plody bez ostnů. Semena jsou ledvinovitá, tmavohnědá a dolíčkova-ná. Kvete od června do září.

Výskyt.
Durman, domácí v oblastech Kaspického a Černého moře, je dnes rozšířený po celé Evropě, Asii a Severní Americe. V mnohých zemích se též pěstuje. U nás roste na rumištích a úhorech.

Užívaná část.
List (Foliům stramonii) a semeno (Semen stramonii).

Sběr a úprava.
List se sbírá v době květu rostliny (červen až srpen). Ráno sbíraný má větší množství alkaloidů než sbíraný navečer. Suší se pokud možno rychle ve stínu. Při pozvolném sušení dochází ke ztrátám. Umělá teplota nesmí překročit 50 °. Droga má slabě omamný pach a chutná nahořkle a slaně.
Semeno se získává krátce před úplným dozráním seřezáváním tobolek. Po výmlatu se vyčistí. Droga je téměř bez zápachu. Odporně zapáchá teprve po rozetření. Má nahořkle olejnatou chuť. Po sběru je nutné dobře si omýt ruce.

Účinné látky a působení.
Drogy obsahují především alkaloidy (list i semeno až 0,5 %), hlavně hyoscyamin, popřípadě atropin a skopolamin. Mladší rostliny obsahují jen skopolamin. Hyoscyamin převládá v době květu. Jsou to látky téměř stejné jako u rulíku a blínu. Obdobné je i jejich působení.

Užití.
Droga a látky v droze obsažené užívají se vnitřně jako an-tiastmatikum, spazmolytikum a parasympatikolytikum. Pro velkou jedo-vatost může drogy předepsat jen lékař a mohou se užívat pouze pod lékařskou kontrolou. Protože omezují sekreci bronchiálních žláz a mohutně rozšiřují bronchy, užívají se při chronické astmoidní bronchitidě a při astmatu. Někdy také do antiastmatických cigaret. (Viz též rulík a blín). Adjuvantně se užívá durman u různých forem parkinsonského třesu starých lidí.

Poznámka.
Pro farmaceutický průmysl se pěstuje v poslední době hlavně jihoamerický druh Datura metel L. a habešský druh Datura inermis Jacq., protože mají větší obsah alkaloidu.
Odborným šlechtěním druhů rodu Datura se podařilo získat rostliny bohaté na účinné látky.