NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  FAZOL.
Phaseolus vulgaris, fazol obecný

Popis.
Jednoletá bylina s přímou nebo oplétavou levotočivou lodyhou, až 2 m vysokou. Listy jsou střídavé, trojčetné, dlouze řapíkaté, široce vejčité, s kopinatými palisty. Květy jsou až 2 cm velké, různě zbarvené. Plody (lusky) mají stěny tlustoblanné nebo tenkoblanné, zelené nebo žluté. Semena jsou podlouhlá, ledvinovitá, liší se podle odrůd barvou, velikostí i tvarem. Bývají žlutá, hnědá, červená, černá nebo strakatí Kvete od června do srpna.

Výskyt.
Fazol pochází z tropické Ameriky. Pěstuje se v několika odrůdách a četných sortách na polích i na zahradách všude v Evropě. Počet sort přesáhl už 500. Pro léčivé účely se dává přednost velkosemen-ným druhům s masitými lusky.

Užívaná část.
Lusky (Fructusphaseoli sine semine).

Sběr a úprava.
Sbírá se oplodí (lusky bez semen) zralých plodů. Dosušuje se ve stínu umělým teplem asi při 40 °. Droga je bez pachu a má slabě slizovitou mdlou chuť.

Účinné látky a působení.
Suché plodní obaly obsahují aminokyseliny, např. arginin, asparagin, tryptofan, fenylalanin, dále kyselinu askorbovou, trigonellin, cholin, steriny a betain. Také menší množství kyseliny křemičité, fosfáty a soli draslíku.
Droga působí diureticky a snižuje hladinu krevního cukru. "Zelené" fazole (lusky s nezralými semeny) mohou u náchylných lidí vyvolat kožní onemocnění způsobené toxalbuminem fasinem, kterému se v konzervárnách říká "fazolový svrab". U někoho se objeví i dávení a průjmy, záněty střev apod. Fasin se rozkládá varem.

Užití.
Vnitřně se užívá zahuštěný odvar (asi 4 hrsti rozmělněných lusků se nechají několik hodin bobtnat ve 2 litrech vody a pak se varem odpaří asi na půl litru tekutiny). Pije se před jídlem při zadržování vody v těle a při nemocech ledvin a močových cest. Droga působí diureticky a mírně snižuje krevní tlak.
Jako pomocný lék se fazolové lusky používají k léčbě lehkých forem cukrovky. Předpisují se ve formě čajů, obyčejně v kombinaci s látkami povzbuzujícími chuť k jídlu.

Poznámka.
Mladé lusky se používají v domácnosti jako zelenina. Semena fazole obsahují značné množství výživného leguminu, ale jsou dost těžko stravitelná. Čerstvé části obsahují faseolin (s účinkem podobným inzulínu).