NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  FENYKL.
Foeniculum vulgare Mill, fenykl obecný

Popis.
Kopru se podobající, zpravidla dvouletá nebo vytrvalá bylina s dužnatým kořenem a jemné rýhovanou, oblou, větvenou, na lodyze i listech sivě ojíněnou až 2 m vysokou lodyhoa Listy v obrysu podlouhle trojboké, pochvaté, jsou 3 - 4krát zpeřené. Úkrojky mají dlouhé a nitkovité. Malé, sytě žluté květy jsou uspořádány ve velké bohaté okolíky. Podlouhlé, oválné, pětižeberné plody (dvounažky) mají zpočátku modré ojínění a později barvu šedohnědou. Od semen kopru se liší tím, že nejsou smáčknuté a křídlatě roubené. Všechny rostlinné části silně aromaticky voní. Fenykl kvete od července do září.

Výskyt.
Je domácí ve Středozemí. V četných zemích i u nás se pěstuje. Občas zplaňuje.

Užívaná část.
Plod (Fructusfoeniculi).

Sběr a úprava.
Plod se sbírá seřezáváním zralých nahnědlých okolíků (září). Nechá se ještě dojít. Poté se vymlátí, vyčistí a vytřídí. Droga má kořenitý pach a nasládlou, slabě palčivou chuť.

Účinné látky a působení.
Plody obsahují hlavně silici (4 - 6%) s převládající složkou anetholem a fenchonem.
Uvolňují křeče hladkého svalstva. Užívají se jako prostředek proti nadýmání a ke zvýšení činnosti střev. Zvyšují vylučování mléka, uvolňují hleny.
Používají se též v dětském lékařství.
Ve velkých dávkách vyvolává droga křeče a opojení. Anethol silně působí na zevní i vnitřní parazity u lidí i zvířat. Časem se polymerizuje na dianethol, který má účinky estrogenní a je podobný stilbestrolu. Polymerizací se zvyšuje jeho toxicita. Anethol má rovněž antimitotické působky podobné kolchicinu.

Užití.
Jako karminativum, expektorans, laktagogum a chuťové korigens. Vnitřně v nálevu (l čajová lžička na šálek vody, 2 šálky denně), v prášku (3krát denně l g) k posílení žaludeční a střevní činnosti, jako prostředek proti nadýmání zvlášť v dětské praxi, dále při úporné zácpě s nadýmáním a kolikami a při průjmech.
Jen zřídka se užívá jako diuretický prostředek. V lidovém léčitelství se používá ke zvýšení sekrece mléka.
Zevně se užívá k omývání očí při různých očních zánětech. Fenykl je znamenité chuťové korigens.

Poznámka.
Oleum foeniculi se upotřebuje v průmyslu likérnickém. Zbytky po oddestilování silice se užívají jako přípravek do krmiv pro dobytek, protože obsahují hodně bílkovin (14-20 %) a slizu (15-25 %).
Kromě tzv. tmavého fenyklu je známá řada odrůd světlé barvy. Jsou na silici chudší a užívají se jako koření.