NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  HEŘMÁNEK.
Matricaria chamomilla, heřmánek pravý

Popis.
Jednoletá, příjemně vonná bylina se vzpřímenou, značně větvenou lodyhou až 50 cm vysokou a s tenkým vřeteno vitým kořenem. Střídavé listy, 2 8krát peřenodílné, mají ploché čárkovité úkrojky. Úbory mají střechovitý zákrov, na obvodu bílé jazykovité samicí květy a uvnitř žluté trubkovité květy obojaké.
Lůžko je kuželovitě vyklenuté, duté a bezplevné. Plod (nažka) je velmi drobný, sotva l mm dlouhý a nemá chmýr. Květ heřmánku pravého se od heřmánku "římského" (zvaného rmen) rozeznává nejen vůní, ale i tím, že rmen má lůžko květní nižší a uvnitř vyplněné, nikoli duté. Kvete od května do září.

Výskyt.
Heřmánek je rozšířen v Evropě a v Asii, v Severní Americe a v Austrálii. U nás to byl známý polní plevel. Dnes se pro průmyslové účely pěstuje v polních kulturách.

Užívaná část.
Květ, úbor květní (Flos chamomillae vulgaris).
Sběr a úprava. Květ se sbírá za suchého počasí 3. - 5. den po rozvití květních úborů. Maximální výtěžek silice dává v době plného rozvinutí, ale v tu dobu ho nelze sklízet, poněvadž by se úbor rozpadl. Květní stopky nemají být delší než 2 cm. Suší se v tenkých vrstvách rychle ve stínu (siličná droga). Při umělém sušení nesmí teplota překročit 40°. Zbytečně se neobrací, lehce se drolí. Droga má velmi příjemný kořenitý pach a poněkud nahořklou chuť.

Účinné látky a působení.
Kromě temně modré silice (až 1,5 %) s hlavní složkou chamazulenem (až 10 %) obsahuje účinný bisabolol, farnesen, matricin, polyacetylenové sloučeniny, dosud neprozkoumanou hořčinu, flavonové glykosidy, kumarinové látky a apigenin s proti-křečovým účinkem.
Působí protizánětlivě a dezinfekčně, uvolňuje křeče a zvyšuje pocení.

Užití.
Vnitřně jako karminativum, spazmolytikum a diaforetikum, zevně jako antiflogistikum, adstringens a mírné antiseptikum. V nálevu (polévková lžíce na půl litru vody, u dětí lžička na šálek vody - opatrně sladit) při střevních a žaludečních poruchách a křečích trávicího traktu. Nálev nesmí dlouho stát. Dobře účinkuje také při průjmových onemocněních. Heřmánek se též používá při zánětech močových cest.
Zevně v obkladech nebo v prášku na špatně se hojící rány při kožních vyrážkách, hemeroidech a při ošetřování spálenin. Urychluje reparativní procesy, snižuje bolest a brání tvoření jizev. Heřmánek se užívá také jako kloktadlo při nemocech dutiny ústní a hrtanu, nálev se osvědčuje na obklady a vymývání očí při očních zánětech. Hodně drogy se spotřebuje v kosmetice.