NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  HLAVÁČEK.
Adonis vernalis, hlaváček jarní (hlaváčik jarný) †(jedovatý)

Popis.
Jedovatá, vytrvalá bylina až 40 cm vysoká se silným černohnědým odden-kem s četnými kořeny, s přímou, málo větvenou lodyhou. Listy jsou dvakrát dělené v čár-kovité úkrojky. Jednotlivé vrcholové květy o průměru asi 5 cm jsou citrónově žluté a atlasově lesklé. Mají mnoho tyčinek. Plody až 6 mm dlouhé jsou zpravidla kulovité, měkce chlupaté nažky s háčkovitým zobánkem. Kvete v dubnu a v květnu.

Výskyt.
Je rozšířen v jihovýchodní a střední Evropě, v Asii a v Severní Americe, hlavně na vápenitých půdách. U nás se také vyskytuje, je však chráněnou rostlinou.

Užívaná část.
Nať (Herba adonidis vernalis).

Sběr a úprava.
Sbírá se kvetoucí nať seřezáváním a ihned se suší při teplotě 55 - 60°. Droga je bez pachu a má ostře hořkou chuť. Účinnost drogy je závislá na správném sušení a uskladnění. Ke sběru hlaváčku je třeba úředního povolení.

Účinné látky a působení.
Obsahuje srdeční glykosidy, hlavně adonidosit, adonivernosid, adonitoxin a cymarin. Aktivita drogy se při uskladnění na světle, (nikoli na slunci) téměř zdvojnásobí v porovnání s drogou chovanou ve tmě.
Obsahové látky hlaváčku působí povzbudivě na srdce, zejména při degeneraci srdečního svalu a při poruchách krevního oběhu. Účinek je rychlejší než při užití náprstníku, ale není tak hluboký a daleko dříve mizí. Léčivé látky se v těle nehromadí. V posledních letech se experimentálně i klinicky prověřuje antirevmatické působení hlaváčku. Připisuje se fytosterolům, které působí obdobně jako kortizon nebo ACTH. Rada výzkumných prací se také zabývá studiem vztahů hlaváčku k nadledvinám. Hlaváček je také droga s mírným diuretickým účinkem. Rozšiřuje koronární řečiště.

Užití.
Kardiotonikum. Uživá se vnitřně jako slabý srdeční prostředek nejen v nálevu, ale i ve speciálních přípravcích pouze pod dozorem lékaře. Je značně jedovatý.
Glykosidy hlaváčku jsou citlivé vůči kyselinám, např. kyselině solné v žaludeční šťávě, což je nevýhodné při přímém užívání nálevu. Jako droga nebo surovina nemá tato rostlina zvláštní význam, ovšem je důležité, že se z ní podařily izolovat tři nové glykosidy farmakologicky zajímavé.

Poznámka.
Podobné obsahové látky a toxické účinky má hlaváček letní (Adonis aestivalis) a hlaváček plamenný (Adonis flammea Jacq.). Podle biologického testu je hlaváček letní asi šedesátkrát méně účinný.
Oba druhy mají květy rumělkově červené nebo vzácněji slabě žluté. Na obsahové látky jsou chudší.