NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  HLOH.
Crataegus oxyacantha, hloh ostrotrnný,
Crataegus monogyma Jacq., hloh jednosemenný


Popis.
Hlohy jsou trnité keře nebo stromy až 5 m vysoké s kolci 1,5 cm dlouhými. Listy jsou střídavé, krátce řapíkaté, u hlohu ostrotrnného 3 8laločné, u hlohu jednosemenného 5 - 7laločné (hlouběji rozeklané), s laloky zaokrouhlenými. Květy tvoří vrcholič-natá květenství, jsou až 1,5 cm velké a mají 5 bílých nebo růžových korunních plátků, u hlohu ostrotrnného 2 - 3 čnélky a u jednosemenného l čněl ku. Květy nepříjemně páchnou. Plodem jsou vejčitě kulovité, červené malvičky 8 - 12 mm velké. Hlohy kvetou v květnu a v červnu.

Výskyt.
Oba druhy jsou rozšířeny v celé Evropě. U nás v lesích, v křovinách a na kamenitých stráních od nížiny až do hor. Často se pěstují v zahradách a parcích.

Užívaná část.
Květ, list s květem, ojediněle list, plod (Ploscrataegi, Foliům crataegi cum floře, Foliům crataegi, Fructus crataegi).

Sběr a úprava.
Květ a list se sbírá krátce před rozvitím (květen, červen), plod na podzim (září, říjen). Suší se ve stínu. Při umělé teplotě maximálně do 40°. Nesprávným sušením květy, zejména starší, snadno hnědnou. Květní droga má nepříjemný pach, plodní je bez pachu a chutná hořce. Plody sušíme při umělém teple do 70°.
Droga musí být dobře prosušená, jinak snadno plesniví.

Účinné látky a působení.
Až dosud byly objeveny hlavně flavony, aminopuriny (adenin, adenosin a guanin), krategolaktony a deriváty triterpenové (kyselina ursolová, oleanolová a krategová). Obsah flavonů kolísá mezi 100 mg% až několika procenty.
Kyseliny triterpenové mají vliv na rozšiřování koronárních tepen, ovlivňují příznivě koronární průtok, posilují srdeční sval, jsou dobrým srdečním tonikem s velkou terapeutickou šíří. Puriny regulují krevní oběh. Droga má uklidňující účinek a snižuje krevní tlak. Účinek se dostavuje po delším užívání.

Užití.
Jako antisklerotikum, hypotonikum a sedativum vnitřně ve formě nálevu (2 čajové lžičky řezaných drog na šálek vody, 2 - 3 šálky denně), nejčastěji však ve formě tinktury (20 - 25 kapek ve vodě 3krát denně) jako sílící prostředek při srdečních potížích nervového původu, při bušení srdce, těžkém dechu, při bolestech u srdce, nespavosti, zvýšené dráždivosti, při zvýšeném krevním tlaku a při obtížích provázejících klimaktérium. S dobrým léčebným účinkem podáváme nálev z hlohu u lehčích forem koronární nedostatečnosti, u poruch srdečního svalu po infekčních chorobách, u poruch ze špatného prokrvení mozku apod.
Lékové formy se často připravují z čerstvých rostlinných částí. Nejúčinnější částí hlohu je květ, nejúčinnější lékovou formou je tinktura.