NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  HOŘČICE.
Brassica nigra, Koch, brukev černohořčice

Popis.
Jednoletá bylina s přímou, větvenou lodyhou až 120 cm vysokou, naspodu modrozelenou a roztroušeně chlupatou Listy jsou střídavé, dolejší dlouze řapíkaté, lyrovité a zubaté, hořejší celokrajné a kopinaté. Zlatožluté květy mají čtyřlistý kalich a čtyřplátečnou korunu; vytvářejí hrozny. Plod (šešule), zakončený zobanem, je naduřelý, čtyřhranný a dvoupouzdrý. Obsahuje drobná kulatá tmavohnědá semena (na rozdíl od světlých semen hořčice bílé, z kterých se připravuje "hořčice" pokrmová). Kvete v červnu a červenci.

Výskyt.
Je domácí ve Středomoří. Dnes se pěstuje všude, i u nás, často zdivočuje.

Užívaná část.
Semeno (Semen sinapis nigrae).
Sběr a úprava. Semeno se sklízí koncem července, když se šešule zbarví žlutohnědě. Rostliny se žnou, sváží do snopků, nechají zaschnout a pak vymlátí a vyčistí. Semeno snadno vypadává, a proto je nutné postupovat opatrné. Jsou-li plody hodně vyzrálé, sbírají se ručně.
Droga je bez pachu, chutná olejnatě a palčivě.

Účinné látky a působení.
Obsahuje průměrně 33 % mastného oleje, hořčičný glykosid sinigrin, z kterého štěpením vzniká hořčičná silice. Dále hodně proteinů. Obsahové látky hořčice vyvolávají na kůži intenzívní zarudnutí a bodavé bolesti. Překrvení může se vystupňovat až k zánětu. Mnohdy se vytvoří puchýře a nekrózy kůže.

Užití.
Zevně jako derivans k přípravě kašovitých obkladů (hořčičná mouka se smísí s vodou teplou maximálně 45° na kaši, která se v tenké vrstvě nanese na látku). Obklad přikládáme na dobu 10 - 20 min. Používá se při akutních zánětech dýchacích cest, při revmatických onemocněních apod., hlavně k prokrvení hlouběji ležících orgánů (plic, pohrudnice, ledvin). Obklady ponecháváme pouze do lehkého zčervenání pokožky. Abychom snížili zánětlivou reakci, potíráme postižená místa krycí mastí. Dřív se používal tzv. "hořčičný papír" (charta sinapisata), který se ponořil do vlažné vody, a teprve pak se přiložil. Dnes je to léčení zastaralé. V praxi se ještě dnes někdy užívá syntetická hořčičná silice (Oleum sinapis), která se aplikuje ve formě 2 % lihového roztoku při revmatismu.

Poznámka.
Velmi často se pěstuje hořčice bílá (Sinapis alba), jejíž semena obsahují hořčičný glykosid a fermenty. Užívá se stejně jako semeno hořčice černé. Účinek je mírnější. Pokrmová hořčice připravená z černých semen Brassica nigra celkem rychle ztrácí ostrost, protože její silice brzy vyprchá.