NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  HOŘEC.
Gentiana lutea, hořec žlutý

Popis.
Statná vytrvalá rostlina, která dosahuje někdy stáří až přes 60 let V prvních letech je nízký, později mohutní a vyroste do výše až 140 cm. Má mnohohlavý oddenek a lodyhu oblou, dutou a lysou. Lodyhu vytváří vždy za 4 - 8 roků. Listy jsou vstřícné, eliptické a mají na rubu vyniklou nervaturu. Spodní listy jsou sestaveny v přízemní růžici, lodyžní jsou křižmostojné. Drobné zlatožluté květy, uspořádané do svazečků, jsou v úžlabí listů. Pěstovaný hořec kvete asi za 6 roků, kořen se však může těžit už ve 4. roce. Plod (tobolka) obsahuje četná oválná semena. Kvete v červenci a srpna.

Výskyt.
Původem z východních Karpat, je dnes rozšířený v horských částech celé Evropy a v Malé Asii. U nás je chráněn. Pro léčivé účely se pěstuje.

Užívaná část.
Kořen (Radixgentianae).

Sběr a úprava.
Kořen se sbírá od srpna do září. Rychle se omyje a suší se při teplotě 50 - 60°. Používá-li se kořen v potravinářství, nesuší se, nýbrž se ponechává na hromadách "kvasit" (fermentovat). Tím se dosáhne tmavší barvy a lepšího aroma s menší hořkostí. Farmaceutická droga je světlejší. Má charakteristický pach a zprvu nasládlou, potom silně a trvale hořkou chuť.
Účinné látky a působení. Obsahuje hlavně glykosidní hoř-činy, z nich nejvíc gentiopikrinu a gentiamarinu, dále silici, cukry a třísloviny. Hořčiny a silice povzbuzují vylučování trávicích šťáv a vstřebávání živin a zvyšují vylučování žluče. Podporují množení červených a bílých kr-vinek. Ve větším množství dráždí k dávení. Gentiopikrin přechází v těle do mléka a dává mu hořkou příchuť. To má význam zejména u kojících matek.

Užití.
Vnitřně v nálevu jako amarum a stomachikum (10 g řezané drogy na l litr vody) nebo v prášku (3krát denně na špičku nože). Při nechutenství pije se nálev půl hodiny před hlavním jídlem. Užívá se při nadýmání, při žaludečním kataru, při žaludeční slabostí a v rekonvales-cenci. Působí povzbudivě při špatné činnosti žlučníku a osvědčuje se někdy jako prostředek proti hlístům. Účinkem se podobá zeměžluči.

Poznámka.
Dříve se alkoholický výtažek hořce užíval také při mdlobách a kolapsových stavech, protože droga lehce zvyšuje krevní tlak. Dnes máme účinnější léčiva.
Droga se používá také k výrobě hořkých likérů, a proto se pěstují kromě hořce žlutého další druhy (h. tečkovaný, panonský aj.).