NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  HRUŠTIČKA.
Pirola rotundifolia, hruštička okrouhlolistá

Popis.
Vytrvalá útlá bylina s plazivým, větveným oddenkem. Lodyha je trojhran-ná, vystouplá a někdy větvená, až 40 cm vysoká, dole s růžici listů; výš na lodyze jsou listy pouze šupinaté a v horní části úplně mizí. Přezimující kožovité listy jsou široce vejčité, až 8 cm dlouhé, fapíkaté a vroubkovaně zubaté. Květy jsou jednotlivé nebo uspořádané do řídkého hroznu, široce zvonkovité, asi 20 mm dlouhé, bílé nebo slabě růžové, mají nápadnou čnělku, značně z květu vysunutou. Plodem je tobolka, která puká zdola nahoru pěti postranními skulinami Hruštička kvete od června do srpna.

Výskyt.
Roste po celé Evropě, u nás hojně v suchých, stinných jehličnatých lesích a na mechovitých loukách, kde tvoří celé porosty. Vyskytuje se od nížin až do horského pásma.

Užívaná část.
List (Folium pirolae).

Sběr a úprava.
List se sbírá v době květu rostliny a suší se ve stínu. Umělá teplota při sušení nemá překročit 40°. Droga je bez pachu a chutná svíravě hořce.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně arbutin a třísloviny. Působí jako močové dezinficiens obdobně jako jiné arbutinové drogy (medvědice, brusinka apod.).

Užití.
Vnitřně v nálevu jako dezinficiens (2 - 3 čajové lžičky řezané drogy na šálek vody) při chorobách dolních cest močových, při prostatických obtížích pro účinek antiseptický a diuretický. Viz též medvědice.

Poznámka.
Hruštičce okrouhlolisté je podobná hruštička menší (Pirola minor), která je drobnější, květy má bílé nebo narůžovělé a asi poloviční.