NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  CHEBDÍ.
Sambucus ebulus, bez chebdí, †(jedovatý)

Popis.
Chebdí je blízce příbuzné černému bezu, má však bylinný vzrůst Je to vytrvalá rostlina nepříjemného zápachu s tuhým plazivým oddenkem a přímou lodyhou až 2 m vysokou. Listy jsou řapíkaté, jednou až dvakrát lichozpeřené, s 5 - 9 pilovitými lístky, řídce oděné. Kvéty tvoří bohaté, ploché vrcholky, jsou bílé nebo červenavé, průměrně asi 8 mm veliké a mají fialové prašníky. Voní poněkud po hořkých mandlích. Lesklé, černé plody jsou eliptické a trojsemenné. Kvete od června do srpna.

Výskyt.
Chebdí je rozšířeno v Evropě a v Asii. U nás roste na pasekách, na okraji lesů, na rumištích, v křovinách zejména v podhůří.

Užívaná část.
Plod a oddenek (Fructus ebuli, Radix ebuli).

Sběr a úprava.
Plody se sbírají v době zralosti. Zpravidla se užívají čerstvé. Mají charakteristický pach a chuť nasládle hořkokyselou. Oddenek se vykopává na jaře a na podzim. Rychle se omyje a suší. Umělá teplota při sušení nemá překročit 45°. Droga velmi nepříjemně páchne a chuť má hořkou, poněkud ostrou. Nevykupuje se.

Účinné látky a působení.
Obsahuje neznámou hořčinu, silici, třísloviny, malé množství kyseliny kyanovodíkové a saponin. V plodech jsou organické kyseliny. Listy obsahují asi 0,1 % glykosidů. Obsahové látky drogy i jejich účinky jsou dosud málo prozkoumány.
Působí dráždivě ke zvracení. Ve větších dávkách vyvolává závratě, dávení a průjmy. Chebdí se považuje za jedovaté.

Užití.
Vnitřně v nálevu jako diuretikum, mírné laxans a mírné diaforetikum (1 čajová lžička řezané drogy nebo 1 polévková lžíce plodů na 1/2 litru vody) při zánětlivých chorobách močových cest, při zánětech močového měchýře aj. Jsou jedovaté a mohou se užít jen na lékařský předpis. U dětí došlo po požití plodů ke smrtelným otravám. Bobule se v některých zemích používají k barvení vín. Je to droga dnes už zastaralá, ale přesto se někdy užívá do diuretických čajových směsí.

Poznámka.
Někdy se také používají listy. Sbírají se v létě a suší ve stínu. Lidově se někdy upotřebují při onemocnění z nachlazení.