NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  CHMEL.
Humulus lupulus, chmel otáčivý

Popis.
Pravotočivě oplétavá dvoudomá bylina s lodyhami až 6 m dlouhými, s listy dlanitě 3 - 5laločnými, na okraji pilovitými. Listy mají na bázi řapíku dva blanité palisty. Prašníková květenství úžlabní nebo konečná jsou sestavena v latách, pestíková se skládají z krátkých klásků a vytvářejí se z nich vejčité šištice. Jejich šupiny až 2 cm dlouhé jsou pokryté zlatožlutými lupulinovými žlázkami. Pro lékařské a průmyslové účely mají význam jen květenství samicí, pestíková. Šištice chmele rostoucího planě nebo zplaněle jsou jak pro léčebné, tak pro pivovarské účely bezcenné. Kvete od července do srpna.

Výskyt.
Chmel je rozšířen po celé Evropě. Planý roste mezi pobřežním křovím. Pěstuje se na chmelnicích založených v teplejších oblastech.

Užívaná část.
Samicí plodní šištice (hlávky) (Strobilus lupali) a žlázky lupulinové (Glandulae lupali).
Sběr a úprava. Samicí šištice se sbírají krátce před úplným dozráním (konec srpna, počátek září) a suší se teplotou do 40°. Droga má aromatický pach a škrablavou chuť. Chmelové žlázky čili lupulin se získávají proséváním usušených šištic a dalším čištěním. Představují prášek charakteristicky páchnoucí, chuti kořenitě hořké.
Čerstvé šištice vyvolávají někdy podráždění kůže, kožní vyrážky, zejména u žen, puchýře a oční záněty (např. u sběračů chmele). Při práci s nimi se často dostavuje ospalost. Vyvolává ji především lupulon.

Účinné látky a působení.
Hlavní účinné látky nejsou ještě známé. Plodní šištice obsahují pryskyřici s hořčinami (humulon 2 - 6 %, lupulon 8 - 12 %, silici 0,1 - 0,5 %). Lupulin obsahuje zejména 1 - 3 % silice, a rovněž pryskyřici s hořčinou a B vit.
Hořčiny a silice povzbuzují chuť k jídlu a působí mírně diureticky. Uklidňují nepříjemné stavy při nervové podrážděnosti a vyvolávají spánek. Účinek drogy se při jejím stárnutí rychle snižuje, zvláště je-li uložena ve vlhku a na světle. Na světle a na vzduchu se lupulin barví červenohnědě a nabývá sýrovitého zápachu. Lékárenskou drogu je nutné po roce vyměnit.

Užití.
Jako sedativum (anafrodisiakum) a amarum. Šištice vnitřně v nálevu (půl Čajové lžičky na šálek vody a pít večer před spaním). Používal se při lehké nespavosti, předrážděnosti (též sexuálního a hysterického druhu), jako mírné diuretikum při potížích s prostatou a jako prostředek podporující trávení. Lupulin se užíval ve stejných případech, a to 0,5 - 1 g dvakrát, nejvýš třikrát denně v oplatkách.
Chmel se často kombinoval s kozlíkem lékařským (Valeríana officinalis).
Chmel má vlastnosti fytoncidní.

Poznámka.
Mladé puky, které zjara vyrážejí z kořenů, zvané "pazoušky" nebo "chmelíček" se po úpravě jedí jako "chmelový chřest".