NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  JABLEČNÍK.
Marrubium vulgare, jablečník obecný

Popis.
Vytrvalá bylina až 50 cm vysoká, v horní části rozvětvená. Lodyhu má krátce vystoupavou až přímou, čtyřhrannou, dutou a hustě plstnatou. Listy vstřícné, srdčité nebo vejčité, na rubu sedě až bíle plstnaté, na okraji vroubkované. Malé dvoupyské květy, až 7 mm dlouhé, tvoří husté polokulovité lichopřesleny.
Mají kalich trubkovitě zvonkovitý, až 6 - l 0 zuby, korunu světle fialovou. Plody (4 podlouhlé tvrdky) jsou lesklé a hladké. Celá rostlina příjemně voní po jablkách. Kvete od června do září.

Výskyt.
Jablečník je původem z jižní Evropy. U nás se vyskytuje porůznu na rumištích a v plotech; hojnější je na jižní Moravě a na jižním Slovensku. Pěstuje se, kultivace a sklizeň jsou plně mechanizovány.

Užívaná část.
Nať (Herba marrubii albi).

Sběr a úprava.
Horní část kvetoucí natě, tj. vršky, jejichž oli-stěné kvetoucí lichopřesleny jen málo píchají, seřezává se od června do září. Suší se ve stínu. Umělá teplota nesmí překročit 45°. Droga má jemnou vůni a hořkou, poněkud ostrou chuť.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně hořčinu marrubin (6,5%), lakton s expektoračním účinkem bez emetického působení, třísloviny, saponin a kyselinu ursolovoíi (asi 0,12 %). Povzbuzuje chuť k jídlu, posiluje trávicí trakt, při kataru průdušek uvolňuje hleny. Má vlastnosti podobné chininu Drogou jablečníku byl nahrazován chinin při malárii. Marrubin působí cholereticky.
Jablečník ovlivňuje nervovou soustavu a upravuje nepravidelnou a zrychlenou činnost srdce. Kombinuje se s hlohem.

Užití.
Vnitřně jako amarum, choleretikum, antidiarhoikum, ex-pektorans v nálevu (2 čajové lžičky řezané natě na šálek vody) nebo 4 g prášku jako denní dávka při plicním zahlenění, chronickém kataru průdušek a kašli. Též při nechutenství, žaludeční slabosti, při onemocnění jater a žlučníku. Jako antiflogistikum zevně v koupeli na špatně se hojící a hnisavé rány.

Poznámka.
Literatura uvádí u jablečníku stejný účinek drogy jako má cizozemský kořen ipekakuanhy. Našimi vědeckými pracovníky nebyl prokázán. Spolehlivější je dobrý účinek cholereticky. Rostlina je ve větších dávkách poněkud jedovatá.