NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  JALOVEC.
Juniperuscommunis, jalovec obecný

Popis.
Stále zelený jehličnatý keř nebo bohatě větvený stromek přes l m vysoký, porostlý šedozelenými jehlicemi uspořádanými přeslenitě po třech (zřídka po čtyřech). Kůra je zpočátku hladká, později rozpukaná a vláknitě se loupe. Jalovec je rostlinou dvoudomou. Jeho žluté právníkové květy jsou podobné šišticím.
Pestíkové květy jsou pupenovité, zelenavé. Kulovité plody (bobule) jsou až 10 mm velké, trojsemenné, v době dozrávání (na konci druhého roku) červenohnédě zbarvené. Kvete v dubnu a v května

Výskyt.
Jalovec je rozšířen po celé severní polokouli. U nás roste hlavně na stráních a v písčitých borech, a to i v horském pásmu. Daří se mu na chudých, jalových půdách.

Užívaná část.
Plod,dřevo (Frucíus juniperi, Lignum juniperi).

Sběr a úprava.
Dozrálé bobule se sbírají na podzim. Dozrávají až druhým rokem. Plody získané setřásáním do plachet je nutno přebírat Suší se v tenkých vrstvách na stinných a vzdušných místech do 35 °. Usušené bobule mají kořenitý pach a nasládle pryskyřičnou chuť. Dřevní části se u nás nesmějí seřezávat. Ani vršky větví. Jalovec je chráněnou rostlinou. Na východním Slovensku je sběr povolen.

Účinné látky a působení.
Plody obsahují inosit, flavonový glykosid, hořce chutnající juniperin, asi 30 % invertního cukru, asi 9 % pryskyřice a hlavně silici (až 2 %), jejíž hlavní součástí jsou terpeny pi-nen, kadinen a terpineol, které působí diureticky a jako močové dezinfi-ciens. Účinným faktorem jsou fytoncidy. Šťáva z plodů zvětšuje prokrve-ní kůže. Dřevo není tak účinným prostředkem jako plody.

Užití.
Vnitřně jako diuretikum v nálevu (dvakrát denně 1 čajová lžička rozmělněných plodů na šálek vody) při zánětlivých chorobách močových cest a zadržování tekutiny v těle, k povzbuzení chuti k jídlu, jako prostředek proti nadýmání a při chorobách výměny látkové.
Zevně při kožních onemocněních. Při revmatismu v obkladech a jako přísada do koupele. Jalovcové plody se nesmějí užívat při akutních nemocech ledvin, protože i v léčebných dávkách dráždí ledviny a při dlouhodobém používání je poškozují. Zásadně se nedoporučuje jalovec pro děti.

Poznámka.
Jalovcové bobule se také užívají jako koření při výrobě likérů a v domácnosti.