NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  JANOVEC.
Sarothamnus scoparius Koch., janovec metlatý, †(jedovatý)

Popis.
Polokeř 50 - 150 cm vysoký. Má silný dřevnatý kořen a postranní kořeny s laločnatými hlízkami s dusíkatými bakteriemi. Prutovité výhonky jsou lysé, zelené a hranaté. Lehce trojčetné opadavé listy se na horní části vytvářejí až po odkvětu rostliny. Květy vyrůstají v úžlabí listů po jednom až po dvou. Jsou obdobné stavby jako u akátů. Kalich je dvoupyský, koruna svítivě žlutá, pavéza nazpět ohnutá, křídlo a člunek tupě zakončený. Plodem je tmavý lusk na švech chloupkatý. Otvírá se v zimě. Semena jsou černá. Kvete v květnu a červnu.

Výskyt.
Roste na výslunných stráních, na okrajích lesů, na pasekách jako lesní podrost a na vřesovištích. Na Slovensku je vzácnější.

Užívaná část.
Nať (Herba spartu scoparii)a hlavně vršky větví (Summitates scoparii), někdy i semena.

Sběr a úprava.
Sbírá se zjara, kdy má největší obsah alkaloidů, v létě jejich možství klesá. Suší se opatrně ve stínu. Vršky se sbírají za květu.

Účinné látky a působení.
V nezralých semenech je průměrně l % alkaloidů (flavin a cytisin), v listech a větvích ai 0,7 % a ve vršcích zjara až 3 % sparteinu (lupanidinu), lupaninu, genisteinu a saro-thamninu. Kromě alkaloidů jsou v semenech glykosidy (skoparin se skoparolem), látky vazokonstrikční, pryskyřičnaté, třísloviny, hořčiny a silice. Spartein v malých dávkách povzbuzuje dýchací centrum, ve velkých působí tlumivě. Srdeční činnost ovlivňuje podobně jako digitalis, ale v těle nekumuluje.

Užití.
Používá se jako kardiotonikum, a to buď nať, nebo čistý izolovaný spartein. Spartein byl zkoušen s dobrým výsledkem při chorobách srdce a ledvin. Zpomaluje srdeční akci a zvyšuje průtok krve ledvinami. V zahraničí se používá před operacemi k posílení srdce, ale nedosahuje náprstníku. Někdy se také užíval pro podobnost s chininem. Není ještě dostatečné prozkoumán. Nať bývala lidovým lékem při revmatismu a jaterních chorobách. Slouží také jako diuretický prostředek.

Poznámka.
Janovec je jedovatý, ale otravy jsou celkem velmi vzácné.