NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  JATERNÍK (PODLÉŠKA).
Hepatica triloba, Gilib., jaterník trojlaločný

Popis.
Vytrvalá nízká rostlina s plazivým oddenkem, z kterého vyrůstají kromě přezimujfcích listů z jara mladé listy na dlouhých, chloupkatých řapících a několik chlupatých stvolů s modrými, zřídka růžovými květy opatřenými 6 - 10 okvětními plátky. Mají tři podpůrné listeny, někdy mylně považované za kalich. Listy jsou hluboce vykrojené do tří srdcovitých, tmavozelených, naspodu světlejších, jemně ochlupených laloků. Plodem je zo-bovitá nažka. Kvete už od dubna do května.

Výskyt.
Roste hlavně v listnatých vlhkých lesích od nížin do horského pásma.

Užívaná část.
List, event s květem (Foliům hepaticae, event Herba hepaticae).

Sběr a úprava.
Mladé listy bez řapíků se sbírají od května těsně po odkvětu. Zřídka jsou žádané listy s květem. Usušené jsou tmavozelené až nahnědlé, slabého zápachu a mírně štiplavé chuti.
Účinné látky a působení. Hlavní látkou je olej anemol, protoanemonin, amulsin, třísloviny, glykosid hepatrilobin aj. Protoanemonin má antibakteriální účinky. Výzkum se dnes začíná zajímat o další obsahové látky.

Užití.
Jako expektorans v nálevu (2 čajové lžičky na šálek vody). V praxi slouží vnitřně při onemocnění cest dýchacích a bronchitidě, zevně jako kloktadlo. Je oblíbený v lidovém léčitelství. Dříve sloužil při jaterních onemocněních a k zastavení krvácení.
Dnes existují účinnější prostředky.

Poznámka.
Občas se jaterník zaměňuje s kopytníkem evropským (Asarum euro-paeum), který má list nedělený, celokrajný, ledvinovitý a krátce stopkaté zvonkovité květy vně hnědozelené, uvnitř kalně nachové. Oddenek (Rhizoma asarí) má vlastnosti abortivní.
V lidovém léčitelství se kopytník používal jako dávidlo a projímadlo. Je slabě jedovatý, pozor na záměnu!