NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  JEŘÁB.
Sorbus aucuparía, jeřáb ptačí

Popis.
Je to strom nebo keř s větvemi v mládí plstnatými, později červenohnědými. Pupeny má běloplstnaté. Listy jsou lichozpeřené 4 - 9jařmé a mají podlouhle kopinaté, pilovité lístky na rubu obyčejně chlupaté. Bohaté, latnatě chocholičnaté květenství se skládá z drobných bílých kvítků. Plody jsou malé, kulaté malvice, zpravidla červené, někdy také žluté. Kvete od května do června.

Výskyt.
Jeřáb je rozšířený v Evropě a v Asii. U nás se často vyskytuje ve světlých lesích a na skalnatých stráních. Také se vysazuje podél cest Je rozšířený od rovin až do podhůří.

Užívaná část.
Plod - jeřabiny (Fructus sorbi aucupariae).

Sběr a úprava.
Jeřabiny se sbírají v srpnu a v září. Nejdříve se suší ve stínu, pak se dosoušejí na slunci. Droga je bez pachu, chutná nakysle, škrablavě a svíravé.

Jeřabiny jsou trpké, ale mrazem změknou a jsou poživatelné.

Účinné látky a působení.
Plod obsahuje kyselinu sorbino-vou, parasorbinovou, četné jiné organické kyseliny, cukry, tříslovinu, pektin, vitamíny a karotenoid sorbusin. Parasorbinová kyselina způsobuje určitou jedovatost jeřabin. Droga má účinek mírně projímavý a diuretický. Po nadměrném požití plodů se může dostavit i otrava. V poslední době se zjistily v květech jeřábu estrogeny (tisíc jednotek v 1 kg drogy). Hormony v rostlině obsazené jsou lépe rozpustné ve vodě než v organických rozpustidlech.

Užití.
Vnitřně macerát (lžička rozmačkaných plodů na šálek vody) jako prostředek regulující střevní činnost (při průjmů a zácpě) a jako diuretický prostředek v dětském lékařství. Má také velmi dobrý účinek při zánětech horních cest dýchacích.

Poznámka.
V sadech se někdy vysazuje Sorbus moravica Zeng., který má větší, vejčité, temněji zbarvené mál vičky, natrpklé a jedlé. Obsahují asi 14 % cukrů, vitamín C a provitamín A. Z jeřabin se také připravují likéry a ocet.