NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  JESTŘABINA.
Galega officinalis, jestřabina lékařská

Popis.
Až 120 cm vysoká, vytrvalá, větevnatá bylina s lodyhou přímou, lysou, jemně podélně rýhovanou. Listy má lichozpeřené 5 - 8jařmé. Lístky jsou podlouhlé, eliptické až kopinaté, celokrajné, na špičce uťaté nebo tupé, ostnatě špičaté, zpravidla lysé. Na koncích větví se utvářejí bohaté dlouhé hrozny bíložlutých nebo fialově modrých květů. Plody jsou mnohosemenné lusky. Kvete v červenci a v srpnu.

Výskyt.
Je domácí v jižní a východní Evropě. U nás se vyskytuje jen roztroušeně na vlhkých, teplých stanovištích (Polabí, jižní Morava, Slovensko). Také se pěstuje.

Užívaná část.
Nať (Herba galegae).

Sběr a úprava.
Sbírá se kvetoucí nať. Suší se na stinných místech. Při umělém sušení nesmí teplota překročit 50 °. Droga má poněkud hořce trpkou chuť a barví sliny světle zeleně.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně alkaloid galegin, glukokininy, flavonový glykosid galuteolin, dále hořčinu a tříslovinu.
Snižuje hladinu cukru v krvi, podporuje a zvyšuje činnost mléčných žláz. Je také diuretickým prostředkem.

Užití.
Vnitřně v nálevu jako laktagogum, antidiabetikum a diuretikum (2 čajové lžičky rozmačkaných plodů na půl litru vody) při nedostatečném vylučování mléka u kojících matek. Ve většině případů se tento prostředek osvědčuje. Není známo, která látka působí, použití se zakládá na lidové empirii. Jestřabina se užívá i proti cukrovce, ale jako prostředek pouze podpůrný.