NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  JITROCEL.
Plantago lanceolata, jitrocel kopinatý

Popis.
Vytrvalá bylina s krátkým kořenem a s růžicí přízemních listů, z níž vyrůstá několik stvolů. Kopinaté listy, ponenáhlu zúžené v řapík, jsou celokrajní, nezřetelně zoubkované a 3 - 7nervé. Květy uspořádané do válcovitého, před rozkvětem zašpičatělého klásku jsou malé a žlutobílé. Plod je dvoupouzdrá dvousemenná tobolka, která se otvírá opadavým víčkem. Kvete od jara do podzimu.

Výskyt.
Je rozšířený v Evropě a v Asii; u nás hojně na polích, u cest, na lukách a v travnatých příkopech. Někdy se též pěstuje.

Užívaná část.
List (Foliůmplantaginis).

Sběr a úprava.
List se sbírá od června do srpna, dřív než se objeví květní stvoly. Na sušení je to jedna z nejchoulostivějších rostlin. Snadno se zapařuje, a pak listy tmavnou. Suší se rychle na slunci ve vrstvách vysokých nejvýš 5 cm nebo při umělé teplotě do 40 °. Po ranní rose a po dešti jitrocel nesklízíme. Vlhké listy, zejména jsou-li pomačkané, rychle černají, což způsobuje glykosid aukubin. Droga se musí uchovávat v suchu a v dobře uzavřených nádobách. Má být zelená až zeleno-nahnědlá.
Vyžaduje velmi pečlivé skladování. Je téměř bez pachu a má mírně hořkou a poněkud svíravou chuť.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně slizové látky, glykosid aukubin, hodně xantofylu, vitamín C, kyselinu křemičitou a látky fytoncidní. Je to droga chemicky i farmakologicky málo probádaná. Uvolňuje hleny a upravuje stolici. Její účinek je pravděpodobně přeceněn.

Užití.
Vnitřně v nálevu jako expektorans a mucilaginosum (čajová lžička 5 g řezané drogy na šálek vody) při nemocech dýchacích orgánů se silným zahleněním, např. při chronickém kataru průdušek, kašli a černém kašli a při poruchách trávení provázeném zácpou. Zevně se užívá ve formě obkladů z rozmačkaných listů na mokvavé lišeje a špatně se hojící rány.

Poznámka.
V lidovém léčitelství se užívá také jiných druhů jitrocele, např. jitrocele prostředního ((Plantago media L.) a většího (Plantago major).
Semen různých druhů jitrocele se používá k přípravě slizu užívaného lidově jako projímadlo. Jitrocel blešník (Plantago psyllium) se s úspěchem začal pěstovat ve velkém. Obsahuje nejvíc slizu.