NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  KAPRAĎ.
Dryopterisfilix-mas)Schott, kapraď samec, †(jedovatá)

Popis.
Vytrvalá rostlina s krátkým, černohnědým oddenkem hustě obrostlým už od spodní části silně plevnatými listovými řapíky předchozích let. Listy jsou podlouhle kopinaté, až 130 cm dlouhé, jednoduše zpeřené a temně zelené, s 20 - 30 jařmy střídavých lístků hluboce peřenodílných, na okraji vroubkovaně zubatých (na rozdíl od podobných neúčinných kapradin). Kupky vytrusme (sori), umístěné kolem středního nervu každého úkrojku, mají ledvinitou, lysou ostěru.
Výtrusnice se vytvářejí y létě od června do září a na podzim. Jsou nejdříve bélavě zelené, později hnědé. Rostlina je značně proměnlivá.

Výskyt.
Je to téměř kosmopolit. U nás roste hlavně ve stinných lesích, na mýtinách, v horských lesních houštinách od nížin až do alpinského pásma.

Užívaná část.
Oddenek a základní části listových řapíků (Radix filicis maris).

Sběr a úprava.
Sbírá se zpravidla na podzim. Celá rostlina se vykope, odstraní se odumírající části, kořeny a listy až na 2 - 3 cm dlouhé řapíky. Silnější oddenky se půlí.
Suší se ve stínu přirozenou teplotou. Má zvláštní pach a chuť nasládle natrpklou. Čerstvá droga je na lomu zelená. Po roce uskladnění zvolna ztrácí svou účinnost. Stará droga je hnědá až hnědočervená.

Účinné látky a působení.
Obsahuje kondenzační produkty kyseliny máselné a izomáselné s floroglucinem (např. filicin, filmaron, albaspin, aspidinol aj.). Některé tyto látky působí ve větších dávkách jedovatě.
Je to prostředek zastaralý, užívá se už jen zřídka a nahrazuje se jinými léčivy.

Užití.
Dříve se upotřeboval éterový extrakt proti střevním cizopasníkům (tasemnicím). Po dvou až třech hodinách se podalo projímadlo. Protože je možnost otravy a nelze jej bez lékařské kontroly upotřebit, nahrazuje se jinými prostředky. Proti hlístům jsou odvary neúčinné, protože floroglucinové sloučeniny jako nerozpustné látky do odvaru nepřejdou.
Ojediněle se ještě upotřebuje ve formě odvaru k přípravě koupelí při špatně se hojících plísňových onemocněních.

Poznámka.
Při sběru oddenků může dojít k záměně s jinými druhy kapradin. Poměr obsahových látek se značně liší.