NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  KARBINEC.
Lycopuseuropaeus, karbinec evropský

Popis.
Vytrvalá šedozelená bylina, až 100 cm vysoká, s jednoduchou lodyhou a přisedlými, eliptickými listy, které jsou špičaté, hluboce zubaté a jen dolejší zpeřeně dělené. Drobné květy s bílými, nachové tečkovanými korunami jsou sestaveny do hustých úžlabních lichopřeslenů. Plody jsou 4 zploštělé hladké tvrdky.
Kvete od července do září.

Výskyt.
Je to druh rozšířený v Evropě a v Asii. U nás je dost hojný v pobřežních houštinách a rákosinách, na lukách a v příkopech.

Užívaná část.
Nať (Herba lycopi europaei).

Sběr a úprava.
Nať se uřezává v době květu, tj. od července do září, a užívá se nejčastěji čerstvá. Suší-li se umělou teplotou, nesmí zahřátí přestoupit 40°. Droga je bez pachu a chutná slabě hořce.

Účinné látky a působení.
Chemicky je karbinec dosud málo prozkoumán. Obsahuje silici, glykosid lykopin (hlavně v listech), asi 10 % tříslovin, hořčinu, pryskyřici, kyselinu ursolovou, kávovou aj. Účinný princip se dosud nepodařilo izolovat.
Lykopin se dříve užíval proti malárii. Dnes se neužívá. Výtažek z karbince se vyznačuje sedativním účinkem. Ovlivňuje příznivě spánek a funkci některých žláz s vnitřní sekrecí a snižuje látkovou výměnu.

Užití.
Vnitřně jako sedativum ve formě nálevu (1 - 2 čajové lžičky na šálek vody) při srdečních neurózách a srdečních palpitacích, při zvýšení činnosti štítné žlázy a poruchách vegetativního nervstva. Léčebný efekt se dostavuje teprve po dlouhodobém užívání. Protože se léčebné látky nekumulují, může se podávat delší dobu, popřípadě i několik měsíců. V zájmu jistého účinku je vhodné volit rostliny stejného stáří a stejného stanoviště. Léčivé přípravky z karbince se užívají hlavně v zahraničí.

Poznámka.
Ve středověku se karbinec evropský užíval jako lék proti horečce a při krvácivých stavech, stejně jako kamejka lékařská.