NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  KAŠTAN.
Aesculus hippocastanum, kaštan koňský, jírovec maďal

Popis.
Až 30 m vysoký strom s košatou korunou a se vstřícnými dlouze řapíkatý-mi listy, dlanitě pětičetnými až sedmičetnými. Lístky má téměř 20 cm dlouhé, podlouhle klínovité, obvejčité a vroubkovaně pilovité. Květy jsou souměrně sestaveny do jehlancovitých lat z vijanů. Mají pěticípý zvonovitý kalich a pětiplátečnou bílou korunu se žlutou a červenou skvrnou. Plod je známá tobolka s ostny, s 1 - 3 semeny "kaštany". Kvete v květnu a červnu.

Výskyt.
Je původní na Balkánu a v Malé Asii. Pěstuje se ve všech evropských zemích. U nás se vysazuje zejména ve stromořadích a místy i zplaňuje.

Užívaná část.
Květ - ojediněle také kůra a loupané semeno (Flos hippocastani, Cortex hippocastani a Semen hippooastani).

Sběr a úprava.
Květ bílý i růžový se sbírá za suchého počasí. Suší se ve stínu. Zájem o drogu je malý. Více se sbírají úplně hnědá semena. Dosušují se uměle teplotou asi do 60°. Droga je bez pachu a chutná hořce.

Účinné látky a působení.
Suché kaštany obsahují až 20 % saponinů, z jejichž směsi se izolovala aktivní látka aescin. Dále obsahují aesculin, fraxin, flavony (isoquercitrin), kromě tříslovin. Obsahové látky kaštanu příznivě ovlivňují oběhovou rychlost a žilní odtok, posilují arte-riovenózní spojky a zabraňují tvoření otoků. Podle posledních výzkumných prací podněcují též funkci nadledvin. Droga rovněž usnadňuje od-kašlávání a ulehčuje rozpouštění hlenů.

Užití.
Vnitřně v nálevu jako adstringens, antirevmatikum, antiko-agulans a expektorans (2 - 3 čajové lžičky na šálek vody) při zánětu horních a dolních cest dýchacích, při silném městnání, jež provází křečové žíly, při zánětech povrchních a hlubokých žil, bércových vředech, hemo-roidech a posttrombotickém syndromu. Dobré účinky se zjistily i při periferních poruchách překrvení, jako při chorobě Raynaudově, občasném kulhání a cévních poruchách mozkových.