NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  KDOULE.
Cydonia oblonga Mill., kdoule podlouhlá

Popis.
Strom nebo menší keř s tuhými vejčitými a celokrajnými listy. Rub listů i mladé větévky jsou běloplstnaté. Velké, červenavě bílé květy sedí na konci větévek a dospívají v malvice podobné hruškám. Jsou na povrchu plstnaté a obsahují 5 blanitých pouzder se 6 - 16 slepenými semeny. Malvice příjemně voní.
Červenohnědá, vejčitě hranatá semena jsou až 10 mm dlouhá. - Kvete v květnu až červnu.

Výskyt.
Je domácí v Zakavkazí, v Íránu a v Turkestánu. U nás se místy pěstuje v teplých krajích. Také zplaňuje.

Užívaná část.
Semeno (Semen cydoniae).

Sběr a úprava.
Semena se získávají jako vedlejší produkt při zpracování plodů na zavařeninu. Sušíme je ve stínu, uměle při teplotě nepřesahující 50°. Musí být dokonale suchá, jinak plesniví. Jsou bez pachu a chuti mdlé, slizovitě olejnaté.

Účinné látky a působení.
Semena obsahují až 22% slizu, který je hlavní účinnou složkou a je v osemení. S vodou bobtná. Dále obsahují semena amygdalin. Musí se užívat celá.
Kdoulový sliz mírně dráždí pokožku, změkčuje, chladí a kryje. Působí též projímavě.

Užití.
Vnitřně se užívá v macerátu jako prostředek regulující trávení (kávová lžička celých semen na šálek vody, sliz se musí potom slít) při nemocech žaludečních a střevních a jako expektorans při kašli. Osvědčuje se také jako mírné projímadlo.
Zevně jako kloktadlo při zánětech dutiny ústní a hrtanu, jako součást očních vod a na rozpraskanou, drsnou pokožku (směs dvou částí kdoulového slizu a l části glycerínu), také při popáleninách a proleženinách jako mírná a nedráždivá přísada. Je to droga dnes málo užívaná.

Poznámka.
Sušené plody se dříve užívaly také proti průjmů a krvácení.