NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  KOKOŠKA.
Capsella bursa-pastoris, Med., kokoška pastuší tobolka

Popis.
Jednoletá nebo dvouletá bylina až 60 cm vysoká s růžicí kracovitě peřenosečných až celokrajných listů. Lodyha je obvykle vidličnatě větvená a lehce chloupkatá. Na ní jsou kopinaté, přisedlé listy. Bohaté hroznovité květenství drobných květů je zpočátku husté, později prodloužené. Květy mají barvu bílou až narůžovělou. Plody jsou trojhranné šešulky. Kokoška je velmi proměnlivý druh. Kvete skoro celý rok.

Výskyt.
Ve světě je velmi rozšířená. U nás roste jako plevel po celém území, hlavně na polích, úhorech, cestách a rumištích od nížiny až do hor.

Užívaná část.
Nať (Herba bursaepastoris).

Sběr a úprava.
Kvetoucí nať se sbírá od jara do zimy a suší se buď ve stínu přirozeným teplem, nebo umělou teplotou nepřevyšující 60°. Droga má slabě nepříjemný pach, poněkud hořkou a ostrou chuť.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně cholin, acetyl-cholin, tyramin a flavonový glykosid diosmin, třísloviny a jiné dosud neznámé látky. Semena obsahují jedlý olej. Rostlina je vnitřně ve větších dávkách jedovatá. Působí hlavně na hladké svalstvo děložní, zvyšuje stahy hladkých svalů, a proto se užívala v porodnictví. Hemostyptické působení obsahových látek kokošky souvisí s tvorbou proteinogenních aminů. Účinek je podobný jako u námele, ale slabší.

Užití.
Vnitřně v nálevu jako hemostyptikum (3 čajové lžičky řezané natě na šálek vody, obden 2 šálky) při děložním krvácení, při silné menstruaci, dále při ledvinovém písku a nemocech močových orgánů. Při vnitřním krvácení je nutná konzultace s lékařem. Předávkování může mít za následek otravu, která se projevuje obrnou ústředního nervstva.
Zevně se kokoška užívá ve formě obkladů nebo k omývání při poraněních, pohmožděninách a zánětech šlach.

Poznámka.
Pastuší tobolka bývá často napadena plísní bělostnou (Cystopus candidus), která znetvořuje lodyhu i plody. Rostlina vypadá jako povápněná. Plísní napadená nať se nehodí pro léčebné účely. Dřív byl sice účinek drogy některými autory připisován plísním, ale tento názor je nesprávný.
V prvé světové válce, v době nedostatku námele, byla pastuší tobolka propagována jako jeho náhrada, ale neosvědčila se.