NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  KOMONICE.
Melilotus officinalis, Lam., komonice lékařská
MelilotusaltissimusTuill., komonice vysoká


Popis.
Jsou to statné dvouleté, jen zřídka jednoleté rostliny velmi si podobné. Rozlišují se celkem málo tvarem listů a květem. Komonice lékařská má v květu křídla delší než člunek, kdežto komonice vysoká má křídla i člunek stejné vysoké a roztroušeně chlpupkaté. Obě dosahují výšky až 150 cm. Mají vystoupavé lodyhy s dlouze řapíkatými trojčetnými listy, jejichž lístky jsou opakvejčité, zoubkované a mají nasazenou konečnou špičku. Drobné, žluté květy, typické pro bobovité, tvoří řídké, jednostranné úžlabní hrozny, vyrůstající z paždí vrchních listů. Plod je šedohnědý lusk s jedním nebo dvěma vejčitými semeny. Kvetou od června do září.

Výskyt.
Jsou to druhy v Evropě rozšířené, u nás rostou na stráních, u cest, na kamenitých místech, železničních náspech apod.

Užívaná část.
Nať (Herba meliloti) nebo jen květ (Flos meliloti).

Sběr a úprava.
Kvetoucí nať nebo sdrhnuté květy se sbírají v červnu až září a suší přirozeným teplem. Sušení při umělém teple nesmí překročit 35°. Droga voní po kumarinu a chutná nahořkle.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně v květech asi 0,9 % kumarinu a 0,2 % melilotinu, purinové deriváty, allantoin, kyselinu allantoinovou a močovou, flavonová barviva, tříslovinu, antivitamín K a fytoncidní látky. V čerstvé rostlině je kumarin a melilotin glykosidně vázaný, a teprve sušením se uvolní. Antivitamín K podmiňuje antikoagu-lační účinky komonice.
Ve větších dávkách nebo při delším užívání vyvolává droga bolesti hlavy, závratě, dávení, spavost a ochrnutí (přítomnost kumarinu) a způsobuje takové snížení krevní srážlivosti, že by mohlo vést k vnitřnímu krvácení.

Užití.
Vnitřně v macerátu jako antikoagulans, sedativum, spaz-molytikum a antiflogistikum (l čajová lžička řezané drogy na šálek vody, 2 - 3 šálky denně - celkem asi 4 g). Droga zvyšuje kapilární odolnost, zlepšuje mozkové a periferní prokrvení a venózní oběh. Má proti-zánětlivý účinek. Uvolňuje křeče hladkého svalstva a tlumí jejich činnost. Kumarinový účinek se využívá při léčbě křečových žil, hemoroidů, zánětu žil s otoky dolních končetin, bércových vředů apod.
Zmírňuje obtíže z vysokého krevního tlaku v klimaktériu a působí proti nespavosti. Ve směsích se užívá k tišení křečí žaludku, střev a kolikovitých bolestí i křečí hladkého svalstva průdušek.
Hlavně se však užívá zevně ve formě obkladů a k omývání i ve formě náplastí jako prostředek tišící, změkčující a hojící rány.