NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  KONOPICE.
Galeopsis segetum Necker, konopice obilní (konopnica žltka-stobiela)

Popis.
Přímá, silně větvená jednoletá rostlina až 30 cm vysoká se čtyřhrannou, žláznatě chloupkatou, na bázi často červenofialově zbarvenou lodyhou s uzlinami.
Listy má řapíkaté, vejčitě kopinaté s okrajem hrubě pilovitým. Jsou přisedlé, žluté a tvoří úžlabní lichopřesleny. Mají trubkovitý, štětinatý, žláznatě chlupatý kalich s bledožlutou, dvoupyskou korunou s bílým dolním pyskem, na němž je žlutá nebo nachová skvrna. Plody jsou tvrdky. Kvete od června do srpna.

Výskyt.
Konopice původem z východní a jižní Evropy se vyskytuje u nás na písčitých půdách, na úhorech apod. Je možno ji pěstovat.

Užívaná část.
Nať (Herba galeopsidis).

Sběr a úprava.
Kvetoucí nať se sbírá od července do srpna. U velkých exemplářů se trhají jen vršky nebo postranní větve. Lodyhy nesmějí být silnější než 5 mm . Konopice obsahuje hodně vody. Snadno se zapaří. Suší se ve stínu a v průvanu zavěšená ve svazečcích. je vhodné předsušení na jeden den na slunci. Při sušení umělou teplotou se nemá překročit 60°. Droga je bez zápachu a má slabě nahořklou chuť.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně kyselinu křemičitou (až 0,9 %), tříslovinu (asi 6 %) a saponiny. Křemičitým sloučeninám se přisuzovalo léčivé působení při plicní tuberkulóze. Konopice příznivě ovlivňuje patologické změny plicní tkáně. Droga rozpouští hleny a působí i diureticky.

Užití.
Vnitřně v nálevu (3krát denně l čajová lžička asi 2 g řezané natě na sklenku vody) jako prostředek expektorační. Používá se při zánětech horních cest dýchacích a v rekonvalescenci pro povzbuzení chuti k jídlu. V lidové léčbě se užívala jako pomocný prostředek při tuberkulóze.
Zevně se užívá nálev na špatně se hojící rány, podobně jako rdesno ptačí a přeslička.