NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  KONTRYHEL.
Alchemilla vulgaris Bus, non L., kontryhel obecný

Popis.
Vytrvalá, značně proměnlivá bylina s krátkým, trvalým oddenkem při povrchu země, z něhož vyhání růžici řapíkatých listů a poléhavé nebo přímé, chloupkaté lodyhy větvené a někdy až 30 cm vysoké. Přízemní listy jsou dosti tuhé, okrouhle ledvinité, dlanitě 7 – 9laločné, na okraji pilovité, s povrchem většinou leskle chlupatým. V mládí jsou podle hlavních nervů řasnatě složené. Lodyžní listy mají okrouhlé a hluboce pilovité palisty. Nepatrné květy, velké 3 - 5 mm, jsou zelenavě žluté a tvoří řídké vrcholíky, jejich poslední větve přecházejí ve vijany. Plodem je nažka uzavřená ve vytrvávající číšce. Kvete od května do září.

Výskyt.
Je rozšířený po celé Evropě, u nás roste velmi hojné na lukách a návsích.

Užívaná část.
Nať (Herba alchemillae), list (Foliům alchemillae).
Sběr a úprava. Sbírá se list a kvetoucí nať (květen až září) a suší se ve stínu. Droga je bez pachu, chuti hořké a svíravé.

Účinné látky a působení.
Nať i list obsahuje až 8 % tříslo-vin, silice, hořčiny, glykosidy a dosud neznámé látky. Má účinek spasmo-lytický a adstringentní. Příznivě ovlivňuje trávení. Působí též sedativně.

Užití.
Jako spazmolytikum a sedativum vnitřně v nálevu (2 čajové lžičky řezané natě na šálek vody, 2 šálky denně) při průjmech, při zvlášť silné menstruaci a preventivně k ulehčení přechodu. Deset dní před počátkem menstruace až do jejího ukončení se pijí 2 šálky denně. Při prvních obtížích klimaktéria se pijí 1 - 2 šálky po 10 dnů v každém měsíci.
Zevně se používá jako adstringens obyčejně v Čajových směsích k výplachům při zánětlivých onemocněních dutiny ústní a krvácení z nosu, k omývání špatně se hojících ran a v obkladech při očních zánětech.

Poznámka.
Příbuzným druhem je kontryhel rolní (Alchemilla arvensis Scop.) a kontryhel nejlysejší (Alchemilla fissa Schum). Z nich léčitelsky se občas užívá kontryhel rolní. Obsahuje hlavně tříslqviny.
Kontryhel byl kdysi velmi oblíbenou léčivou rostlinou. Dnes se užívá velmi zřídka.