NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  KONVALINKA.
Convallaria majalis, konvalinka vonná, †(jedovatá)

Popis.
Vytrvalá bylina, která vyhání z plazivého a článkovaného oddenku květo-nosné stvoly a 2—3 elipticky kopinaté listy, jejichž řapíky jsou objaty pochvami. Květy tvoří jednostranný hrozen; jsou bílé, vonné a mají zvonkovité, šestizubé okvětí. Plody jsou 2 - 6semenné kulaté, červené bobule. Obsahují bledě žlutá semena s modrým až bledě hnědým osemením. Kvete v květnu a červnu.

Výskyt.
Konvalinka je rozšířená v Evropě, v Asii a v Severní Americe. U nás se vyskytuje v listnatých lesích. Také se hojně pěstuje.

Užívaná část.
Nať, listy a někdy květ (Herba convallariae, Foliům - Flos convallariae).

Sběr a úprava.
Kvetoucí nať se sbírá v květnu a v červnu. Odřezává se nožem těsně při zemi. Nesmí obsahovat zažloutlé listy, které jsou neúčinné. Suší se pokud možno rychle ve stínu. Droga je bez pachu a má nasládle hořkou, poněkud ostrou chuť. U nás je oficinální pouze nať, jen zřídka se žádají květy.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně jedovatý gly-kosid konvallatoxin, konvallosid, konvallatoxol a nově objevený glyko-sid B3. Genuinní glykosid konvallosid se našel jen v semenech.
Bylo prokázáno, že existuje výrazná shoda v mechanismu účinků mezi glykosidy konvalinky a osvědčeným srdečním lékem strofantinem a digitalisem. Účinné látky konvalinky upravují srdeční činnost. Užívá se jich jako náhrady náprstníku. Mají celkově slabší efekt a jsou vhodné pro stavy, kdy při léčbě je třeba užívat jen malé dávky digitalisových glykosidů.
Kumulace účinných látek je malá. Nejúčinnější jsou čerstvé květy (0,3 - 0,4 % glykosidů), pak čerstvé listy a nejméně účinné jsou oddenky.

Užití.
Kardiotonikum. Droga se může použít jen na lékařský předpis a pod lékařským dozorem. Prakticky se používá jen k přípravě galenických extraktů nebo k izolaci účinných glykosidů. Tyto přípravky se podávají při srdečních chorobách k posílení a zvýšení srdeční výkonnosti.

Poznámka.
Droga a hlavně přípravky z ní se biologicky standardizují a jejich účinek se vyjadřuje v jednotkách.
Otravy konvalinkou jsou celkem vzácné. Vyskytují se po požití zralých červených plodů. I voda ve váze, v níž se uchovává kytice konvalinek, je jedovatá.