NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  KOPŘIVA.
Urtica dioica, kopřiva dvoudomá

Popis.
Až 120 cm vysoká vytrvalá bylina s větvitým plazivým oddenkem a čtyřhrannou lodyhou. Listy jsou řapíkaté, vejčité, dlouze zašpičatělé, na okraji pilovité, na líci tmavě zelené. Jednotlivé exempláře kopřivy dvoudomé se tvarem listů i jejich okrajem mohou lišit V úžlabí horních listů vyrůstají latnatá květenství. Samčí i samicí květy jsou drobné, zelené. Rostlina je dvoudomá a jen ojediněle obojaká. Celá je pokryta žahavými chloupky, které někdy mohou chybět Kvete od června do září.

Výskyt.
Kopřiva je rozšířená po celé Evropě. U nás roste hlavně na rumištích, v křovinách, u plotů a v příkopech. Příbuzná žahavka roste hlavně v pařeništní půdě.

Užívaná část.
List (Foliům urticae), někdy nať (Herba urticae).

Sběr a úprava.
List i nať se sbírají od června do září, v rukavicích, poněvadž pálí. Nejvhodnější jsou mladé kopřivy vysoké asi 20 cm. Suší se pokud možno rychle. Jeden den ji v tenké vrstvě můžeme předsu-šit na slunci. Umělá teplota nesmí překročit 50°. Droga je bez pachu a chutná poněkud hořce. Má mít zelenou barvu. Nesmíme ji mnoho obracet, ulamují se listy.

Účinné látky a působení.
Hlavní účinné látky nejsou ještě zcela známé. Kromě různých kyselin, např. křemičité, mravenčí aj., zjistil se dosud acetylcholin (l %), sloučeniny Ca, K, Fe, Na, látky sirné, hista-min (až 0,5 %) a také serotonin (0,02 %). Na účinku se acetylcholin a histamin podílejí jen částečně.
Droga dále obsahuje jedovatou bílkovinu, z natě byla izolována řada karotinů, vitamin B2 a kyselina pantothenová. Kopřiva má také značný obsah chlorofylu a fytoncidní látky. Vlastní "kopřivový jed" je bezdusíkatá, neprchavá látka pryskyřičného charakteru, která již v nepatrném množství vyvolává známé pálení a svěděni. Sušená droga nemá svědivý účinek a také ho nemají zahřáté výtažky připravené z čerstvé rostliny. Zachovávají si jej lihové extrakty z čerstvé natě.
List i nať působí diureticky; mladé listy posilují celkově organismus a v krvi snižují hladinu cukru.

Užití.
Vnitřně v nálevu jako mírné diuretikum a hemostatikum (l lžíce řezané drogy na sklenici vody, 3 sklenice denně). Je to mírný prostředek diureticky při otocích, zánětlivých onemocněních cest močových a při revmatismu. Působí jako podpůrný prostředek při cukrovce (lidové užití) a jako léčivo proti jaterním a žlučníkovým chorobám. Účinek na vzrůst vlasů je pochybný. V SSSR se kopřiva uznává jako polyvitaminózní rostlina při avitaminózách; připravují se z ní čaje. Mladé kopřivy se mohou použít jako zelenina k posílení a přeladění střevní činnosti a při chudokrevnosti. Lidová medicína doporučuje staršími kopřivami šlehat revmatické klouby.

Poznámka.
ListkopfivyjedůležitouvývoznídrogoaKopřivajeznámousurovinou k výrobě chlorofylu, z něhož se připravuje fytol, surovina pro syntézu vitamínu E a K.