NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  KORIANDR.
Coriandrum sativum, koriandr setý

Popis.
Jednoletá mrkvovitá bylina s lodyhou až 100 cm vysokou, přímou, oblou, jemně rýhovanou a nahoře větvenou. Při rozemnutí výrazně páchne. Spodní listy má koriandr jednoduše zpeřené a dlouze řapíkaté, hořejší listy přisedlé pochvou a 2 - 3krát zpeřené. Lístky mají dělené, čárkovité úkrojky. Květy jsou bílé nebo růžové a tvoří okolíky. Plod (dvojnažka) je kulatý, v průměru 2 - 5 mm, hnědožlutý a hladký. Kvete v červnu a červenci.

Výskyt.
Původem je z východního Středomoří. V mnohých zemích se pěstuje. U nás také. Ojediněle i zplaňuje.

Užívaná část.
Plod (Fructus coriandri).

Sběr a úprava.
Plod se sbírá seřezáváním okolíků krátce před úplným dozráním, v době, kdy plody žloutnou (v srpnu). Nechá se ještě krátce dozrát a dosušit. Vymlátí se a vytřídí. Droga má kořenitý pach a chuť. Sušením se nepříjemné aroma vytrácí.

Účinné látky a působení.
Plody obsahují především silici (0,4 až 1,0 %) s hlavní obsahovou složkou linalolem (60 - 70 %).
Linalol působí fytoncidně a omezuje růst baktérií. Droga povzbuzuje činnost žaludeční a střevní, příznivě zvyšuje žaludeční sekreci. Také ulehčuje odkašlávání.

Užití.
Jako karminativum, stomachikum a aromatické korigens. Vnitřně v nálevu (2 čajové lžičky rozmačkaných plodů na šálek vody, 2 - 3krát denně), nebo se přímo žvýkají celé plody (3 g denně), popřípadě se užívá prášek (na špičku nože) proti nadýmání, při pocitu plnosti žaludku, proti žaludečním křečím, žaludeční nevolnosti a nechutenství. Při onemocnění dýchacích cest podporuje vykašlávání.
Zevně se užívá k ošetřování flegmón a vředů a jako součást mazání při revmatismu a kloubových onemocněních. Přes rozličnost obsahových složek se používá silice z koriandru tam, kde se osvědčuje silice z kmínu.

Poznámka.
Nezralé zelené plody koriandru nepříjemně páchnou po ploštici. Charakteristické aroma koriandru se vytváří teprve při dozrávání a sušení. Plody koriandru se používají v domácnosti jako koření a v průmyslu k výrobě silice.
Drogu je nutno dobře uskladnit, protože bývá s oblibou vyhledávána myšmi. Podle velikosti plodů se rozeznávají dvě odrůdy. U Coriandrum sativum L. var. vulgare Alff. dosahují plody asi 3 - 5 mm v průměru, kdežto u C var. microcarpus Dc. jen 1,5 - 3,0 mm. Z malých plodů se získá více silice, velkoplodé jí poskytují jen 0,2 - 0,4 %.