NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  KOSATEC.
Iris florentina, kosatec florentský
Irisgermanica, kosatec německý
Irispallida Lamarck, kosatec bledý


Popis.
Kosatce jsou vytrvalé rostliny s větveným, hlízovitým, bílým, plazivým od-denkem a jednoduchými mečovitými listy barvy šedozelené, které jsou skoro tak dlouhé jako kvetoucí lodyha. Lodyhu mají až 100 cm vysokou, nahoře větvenou a ukončenou květem, který je u každého druhu jinak zbarvený. Kosatec florentský má květ fialový až bílý nebo modravý, kosatec německý fialový, kosatec bledý bleděmodrý. Květy mají zevní okvětní lístky podél středního nervu na líci žlutě chloupkaté. Plody jsou velké, třípouzdré, mnohosemenné tobolky. Kosatce kvetou v květnu a června

Výskyt.
Kosatec florentský, německý i bledý jsou domácí v jižní Evropě. U nás se pěstují v zahrádkách a zřídka zplaňují.

Užívaná část.
Loupaný oddenek (Radix - Rhizoma iridis, Radix ireos).

Sběr a úprava.
Oddenek se sbírá z pěstovaných rostlin třetí až čtvrtý rok v srpnu. Rychle se omyje a oloupe. Nejlépe se suší umělou teplotou nepřevyšující 40°. Při sušení nabývá příjemného aroma, proto se obecně nazývá "fialkový kořen". Droga má poněkud škrablavou chuť.
Účinné látky a působení. Obsahuje hlavně glykosid iridin, 0,1 - 2,0% silice s hlavní složkou kyselinou myristovou a látkou fialkové vůně ironem, sliz, škrob a četné organické kyseliny.
Kosatec je rostlina fytoncidní. Pro značný obsah slizů snižuje místní dráždivost a spolu se silicí se podílí na expektoračním účinku. Také zvyšuje vylučování žluči. Šťáva z listů může vyvolat zvracení a ve větším množství popřípadě i mdlobu.

Užití.
Vnitřně v nálevu jako mucilaginosum, sekretolytikum, ex-pektorans a korigens (půl čajové lžičky řezané drogy na šálek vody) jako součást čajů proti kašli, při katarech cest dýchacích a při onemocnění žlučníku. Zpravidla se užívá jako prostředek zlepšující vůni léčiv, zevně do zasýpacích prášků.

Poznámka.
Na březích rybníků, potoků a v mokrých příkopech roste u nás kosatec žlutý (Iris pseudacorus L.). Je až 120 cm vysoký, má mečovité listy obrácené k lodyze hranou, žluté květy sestavené do vějířku a v mládí zahalené pochvatými listeny. Oddenky, označované jako "falešný puškvorec", se lidově užívaly proti krvácení. Kosatcových oddenků se také používá k získávání silice (Oleum iridis), užívané ve voňavkářství.