NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  KOZLÍK.
Valeriana officinalis, kozlík lékařský

Popis.
Vytrvalá bylina s krátkým, silně aromatickým oddenkem a četnými kořeny. Má přímou až 150 cm vysokou, zbrázděnou lodyhu s listy vstřícnými, peřenosečnými 6 - 11jařnými. Lístky jsou kopinaté, u spodních listů zubaté. Květy se objevují teprve ve 2.- 3. roce. Jsou bledě růžové, zřídka bílé. Mají nezřetelně pěticípý kalich a nálevkovitou pěticípou korunu. Tvoří ploché vidlanovité laty. Kvete od června do srpna.

Výskyt.
Kozlík je rozšířený v Evropě, v Asii a v Severní Americe. V mnoha zemích se pěstuje. U nás se vyskytuje na vlhkých loukách, v příkopech a na okraji lesů.
Také se pěstuje.

Užívaná část.
Oddenek (Radix valerianae).

Sběr a úprava.
Oddenek se sbírá z pěstovaných exemplářů v říjnu druhého roku. Dobře se omyje a ve stínu rychle suší. Umělá teplota při sušení nesmí překročit 35°. Teprve po sušení nabývá silného charakteristického pachu a nasládlé, kořenitě hořké chuti. Musí se uchovávat v dobře uzavřených nádobách. Pach kořene vábí kočky.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně silici (až 1,0 %) s kamfenem, pinenem, seskviterpeny, azulenem aj., alkaloidy chatinin a valerin (až 0,1 %, jen v čerstvém kořenu) a estery různých kyselin, např. kyselinu valerinovou, alkoholy a ketony, např. valenol aj. Některé látky nejsou ještě prozkoumané. Kyselina valerinová uvolňuje specifickou valeriánovou vůni.
Je to droga uklidňující a mírně uspávající. Ve srovnání s moderními hypnotiky je účinek kozlíku nepatrný a téměř zanedbatelný.

Užití.
Vnitřně v nálevu jako sedativum a spazmolytikum (1 čajová lžička řezané drogy na šálek vody), v prášku (2 - 4krát denně 1 - 2 g) při nespavosti vlivem nervového vyčerpání a při přepracování. Také při srdeční úzkosti, bušení srdce apod. Rovněž při žaludeční a střevní neuróze a nadýmání. Působí také proti hlístům.

Poznámka.
Používá se také ve formě "baldrianových kapek" (což je Tinctura valerianae) a přípravků z čerstvého kořene, které se také stabilizují.
Z příbuzných druhů ještě uvádíme kozlík dvoudomý (Valeriana dioica, který roste na vlhkých loukách. V nálevu působí uklidnění, ale slabší a kratší než kozlík lékařský.
Na účinné látky oddenku kozlíku lékařského jsou různé názory. Účinek asi nespočívá v jedné látce, nýbrž v souhře a působení většího počtu složek.