NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  KRUČINKA.
Genista tinctoría, kručinka barvířská

Popis.
Polokřovitá bylina víc než půl metru vysoká s krátkými, hustě větvenými osami. Listy jsou přisedlé, eliptické až kopinaté, špičaté, na líci tmavozelené a lysé, na rubu světlejší a brvité, Květy jsou rozloženy v koncových mnohokvětých, někdy latovitých hroznech. Jsou zlatožluté, motýlokvětého typu. Plod je čárkovitý lusk se 6 - 10 semeny. Vytváří několik plemen. Kvete od května do srpna.

Výskyt.
Je to druh evrosibiřský, vyskytující se na suchých písečných lukách, na mezích a v křovinách. Na některých stanovištích je tak rozšířená, že ničí např. travnatěpasekové plochy.

Užívaná část.
Nať (Herba genistae tinctoriae).

Sběr a úprava.
Kvetoucí nať se odřezává asi v polovičce osy od května do srpna. Suší se ve stínu. Při umělé teplotě nejvýš do 35°. Droga je bez pachu a chutná nahořkle svíravě.

Účinné látky a působení.
Nať obsahuje silici, flavonové glykosidy, třísloviny, barviva (genistein a luteolin), v semenech také alkaloidy 0,35 % (anagyrin, cytisin a kaulofylin).
Působí diureticky hlavně pro obsah flavonů a silice. Ovlivňuje cévní soustavu a výměnu látkovou. Výzkum kručinky není dokončen.

Užití.
Jako diuretikum a dezinficiens vnitřně ve formě nálevu (1 čajová lžička na šálek vody, 2 šálky denně) jako prostředek, který podporuje výměnu látkovou a zvyšuje průtok krve ledvinami. Je to osvědčený lék při chorobách dolních cest močových a nemocech ledvin. Doporučuje se při otocích a nedostatečnosti srdeční.

Poznámka.
Z příbuzných druhů je zajímavá Genista pilosa - kručinka chlupatá, druh rostoucí na výslunných stráních, ve světlých lesích a na písčinách. Má hedvábitě plstnaté květy, rub listů a plody stříbrošedě plstnaté. Genista germanica, kručinka německá je význačná úžlabními kolcovými trny. Roste v suchých, světlých lesích, na pastvinách a písčinách.
V minulosti se kručinka používala jako barvířská rostlina.